Tým specialistů z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně, vedený Martinem Repkem, provedl totiž jako první v Česku unikátní operaci degenerující bederní páteře.

„Po odstranění postižené a vyhřezlé meziobratlové ploténky jsme prostor mezi bederními obratli vyplnili speciálním implantátem, k jehož zajištění jsme pak užili stabilizaci dlažkou se šrouby,“ vysvětlil přednosta kliniky Martin Repko.

Lékaři pacienta operovali poprvé moderní miniinvazivní metodou, která se ve světě začala rozvíjet teprve v posledních měsících.

„Výhodami nového přístupu je především jeho šetrnost k tkáním pacienta, menší operační rána a možnost upuštění od nutnosti následné zadní stabilizace páteře,“ doplnil šéfoperatér.

„Protože zákrok nejde přes svaly, je pro pacienta mnohem šetrnější. Hojení je proto i méně bolestivější. Operovaný člověk se rychleji uzdravuje, pokud je v kondici, může jít i na druhý den do domácího ošetřování. A sedět může prakticky hned po zákroku,“ vysvětlil jeden z operatérů.

Tento způsob operačního ošetření přináší pacientům kromě odstranění bolestí bederní páteře i úlevu od neurologických příznaků při tlaku na nervové kořeny. Od nové metody si brněnští lékaři slibují zvýšení bezpečnosti samotné operace. A také zkrácení nezbytné doby zotavování pacientů.

VIDEO: Dnes děláme operace, které byly dříve sci-fi, říká transplantační chirurg Jiří Froněk.

Fotogalerie
4 fotografie