Záběry Bena ve veterinární ordinaci při prohlídce doslova trhají srdce. Pejska hyzdily obří zplstěné pláty srsti, které mu udělaly ze života doslova peklo. „Nemohl s takovou zátěží chodit, pít a jíst, vylučovat. Po ostřihání jsme navážili skoro čtyři a půl kila této odpudivé hmoty,“ popsala Vafková.

Místo běžné váhy jeho plemene kolem 30 kilogramů vážil Ben stěží polovinu. Navíc po zákroku v ordinaci »spadl« na pouhých 13 kilogramů. Prognóza byla neradostná, opakovaně mu selhávaly ledviny. Pobýval střídavě na kapačkách u veterináře a v psím hospici v Bukovince na Blanensku.

„Snažili jsme se mu pobyt co nejvíc zpříjemnit. Ale prognóza jeho zotavení zůstávala s ohledem na špatnou kondici velkou neznámou. Byli jsme realisty,“ dodala Vafková. „Věkem šlo o psího důchodce. Selhávaly mu ledviny, jeho stav byl celkově špatný. Z objektivního hlediska byla mizivá naděje na záchranu,“ potvrdil Blesku veterinář Lubomír Hošek. 

U »páníčka« prožil peklo

Na jeho stavu se bez ohledu na věk psího veterána podepsala také předchozí devastující »péče«. U svého posledního majitele ve Zbýšově u Brna prožil peklo. „Už jsme se na to nemohli dívat,“ svěřila se jedna ze sousedek. Když se informace o otřesném případu dostala na sociální sítě, Eliška Vafková okamžitě vyrazila do městečka na Brněnsku.

„Majitel převzal Bena po příbuzné s tím, že se o něj postará. Nechal ho na zahradě bez kotce a pelechu, bez očkování a dalších podstatných věcí pro jeho spokojený život. Jak ta péče vypadala, dokládají fotky a videa. Pán se Bena nakonec zřekl a podepsal darovací smlouvu. Jenže bylo pět minut po dvanácté,“ řekla Blesku Vafková.

Na Benova majitele podala trestní oznámení pro týrání. Pokud policie dojde k závěru, že šlo o trestný čin, hrozí muži z Brněnska až dva roky vězení.

Fotogalerie
12 fotografií