„Na volby jsem se moc těšil,“ dušoval se Blesku muž středního věku poté, co vhodil obálku se svým favoritem do přenosné volební urny. Po necelé minutě se dveře cely opět zavřely a komise v doprovodu dozorců pokračovala po oddělení A1. A nebyla to žádná procházka růžovým sadem.

V brněnské věznici není volební místnost, hned dvě komise si tak musely svůj úkol doslova odšlapat. 17 oddělení, na každém zdolat až tři patra, průchod přes desítky zamřížovaných dveří. „Komise se u nás opravdu hodně nachodí. Poté si ještě sedneme a papírujeme, abychom zjistili přesný počet těch, kteří skutečně volili,“ podotkla mluvčí věznice Dana Krejčířová.

Z 517 „obyvatel“ věznice, kteří za zdmi věznice pobývají ve vazbě, detenčním ústavu nebo si už „kroutí“ svůj trest a měli právo volit, nakonec vhodila do přenosné volební urny hlas pro svého kandidáta necelá polovina – přesně 252. Dalších 76 komise odmítly. Třeba proto, že neměli v pořádku doklady. 

„Při parlamentních volbách chtěl jeden zájemce volit bez průkazu totožnosti. Komisi místo toho nabídl svůj rybářský lístek. Jiný jí pro změnu vnucoval vojenskou knížku,“ přidala kuriozity z předchozích voleb mluvčí věznice. 

Video: Prezidentské volby narušil v pátek incident, kdy polonahá aktivistka pokřikovala ve volební místnosti na Miloše Zemana

Fotogalerie
6 fotografií