„Je to tradice, kdy nás přátelé, známí i podporovatelé psího hospice v jedné osobě navštíví. Kdo chce, může se s některým z pejsků vydat na procházku. Milé setkání, při kterém zavzpomínáme, na ty, kteří už odešli do psího nebe i na ty, kteří našli nový domov, aby prožili sklonek života v lásce a spokojenosti,“ popsala atmosféru setkání psí „máma“ Eliška Vafková.

Smutný příběh Bena

Takřka každý příchozí se aktuálně zajímá o úděl Bena z plemene briard, kterého jeho majitel nechal takřka vyhladovět. Nešťastný pejsek se nakonec dostal do péče bukovinského zařízení, i tak je prognóza jeho uzdravení nejistá.

„Vážil nějakých třináct kilogramů, majitel se o něj prakticky nestaral. Bez okolků se dá říct, že šlo o týrání. Ben bohužel trpí chronickým selháváním ledvin, několik dnů strávil na kapačkách a nad jeho uzdravením se vznáší velký otazník. Člověk zůstává spíš realistou,“ posteskla si Eliška.

Video
Video se připravuje ...

Eliška Vafková, zakladatelka psího hospice Dejte nám šanci v Bukovince na Blanensku Zdeněk Matyáš

Od 28. prosince je Ben doma v Bukovince. „Lidé se o něj zajímají, píší, nechávají vzkazy, povzbuzují,“ říká šéfová psího hospice pro staré, týrané a hendikepované pejsky.

Každý dar potěší

Provoz zařízení je náročný, za vším hledej pochopitelně peníze. Náklady za veterinární péči o psy se počítají v tisících až desetitisících korun. „Každá pomoc z tohoto hlediska samozřejmě potěší. Stejně jako dary v podobě masa, konzerv, piškotů, obojků či deček,“ říká Eliška.

Zdejší psí veteráni u svých předchozích pánů často nezažili nejradostnější chvíle, někteří se na Bukovinku dostali i z obávaných množíren. „Snažíme se jim zbytek života zpříjemnit, jak jen to jde. Vycházky, co nejvíc tepla, pravidelná strava, pohoda, mazlení a občas i adopce a nový domov. Ostatně, přijeďte se přesvědčit sami,“ nabízí pohled na místo, kde vztah člověka a psa našel skutečnou harmonii, Eliška Vafková.

Chcete pomoci psímu hospici v Bukovince? Tady je odkaz na web:

http://www.dejtenamsanci.cz/

Fotogalerie
19 fotografií