Hudebníci se vydají do Číny 27. prosince, aby tam odehráli pět koncertů ve čtyřech městech. „Co se týče turné evropských orchestrů, je to pro Číňany zatím velká vzácnost, rozhodně nejsou tak daleko jako okolní země. Teprve se nás učí poznávat. I proto jsme po dohodě s pořádající agenturou kladli důraz na českou tvorbu, navíc na klasiku klasik,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.


V pěti večerech zazní například Smetanova Vltava, Dvořákova 7. symfonie nebo jeho Slovanské tance. Po taktovkou Thomase Sanderlinga se představí také klarinetista Tony Shen a houslistka Sarah Chang.

Turné zahájí orchestr 29. prosince v hlavním městě vnitřního Mongolska, v Hohhotu. Na Silvestra zahraje v Pekingu, kde ho čeká koncert, kteří organizátoři nazývají novoroční. V první den roku 2018 filharmonici zavítají do Taiyuanu s moderním koncertním sálem. Turné uzavřou 3. a 4. ledna koncerty v Xi´anu, městě, které je kolébkou čínské kultury a odkud vedla hedvábná stezka nebo ve kterém je umístěna proslulá terakotová armáda.

Video
Video se připravuje ...

Ukázka ze zkoušky brněnských filharmoniků v Besedním domě. Je evidentní, že všichni se na pódium nevejdou. Filharmonie Brno


„Připravil jsem hudebníky na silné mrazy, které nás v Čině čekají, nebo například na silné znečištění ovzduší. Ostatně udělal jsem jim krátkou přednášku, při které jsem je seznámil se specifiky této země,“ uvedl manažer orchestru Pavel Šindelář, který shodou okolností v Číně žil dva roky.

V Brně zahraje půlka, ale dvakrát

Zatímco pětašedesát hudebníků odehraje novoroční koncert v Číně, jedenašedesát jich zaplní pódium v domovském Brně. I brněnský slavnostní koncert má letos svá specifika. Nebude totiž jeden, jak je zvykem, ale rovnou dva. Kvůli zavření Janáčkova divadla, kde se novoroční koncert obvykle koná, musel orchestr přesídlit do sálu Stadionu v Kounicově ulici s poloviční kapacitou.

„Ani zdaleka jsme nezvládli uspokojit všechny zájemce, proto jsme se rozhodli přidat odpolední koncert, který začíná v 16 hodin. Na něj ještě pár vstupenek zbývá. Večerní je prakticky vyprodaný už od začátku sezony,“ informovala Kučerová. Návštěvníci se mohou těšit na program s názvem Pozdrav z Vídně do světa, při kterém pod taktovkou Caspara Richtera zazní 14 skladeb – například od Strausse, Korngolda, Bernsteina nebo Prokofjeva.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští filharmonici zahráli slavnou Ježkovu skladbu v základech svého budoucího sídla, Sálu pro Brno. Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií