Stroj manévrující na přistání nedaleko někdejší základny letecké záchranky Alfa se údajně dostal do potíží a „chytil“ rotace. „Spadl na zem z výšky přibližně deseti metrů. Technickou příčinu události jsme vyloučili, jednalo se o chybu pilota,“ konstatoval Josef Bejdák, vedoucí leteckého oddělení ústavu.

Dvoučlenná posádka, dva muži, utrpěla středně těžká zranění. Oba zůstali po dopadu při vědomí. Záchranáři je převezli do traumacentra ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích.

„Jde o muže mladšího a středního věku. Jeden utrpěl poranění zad, hrudníku a ramene, jeho kolega vyvázl s otřesem mozku a zraněním zad,“ popsala rozsah zranění mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková.

Video
Video se připravuje ...

Nehoda malého vrtulníku poblíž letiště v Brně-Tuřanech si vyžádala středně těžká zranění dvoučlenné posádky. Zdeněk Matyáš

Inspektoři a policisté zatím s oběma členy posádky nemluvili. „Čekáme, až se jejich stav zlepší. Předpokládám, že je navštívíme v nemocnici nejdříve příští týden,“ řekl Bejdák s tím, že shromažďují výpovědi svědků nehody.

Jak vysoká je škoda na zničeném stroji, inspektor netuší. „Ani to nezjišťujeme. To je záležitost provozovatele a pojišťovny,“ dodal.

Dvoumístný model R22 lze na specializovaných webech pořídit v ceně od jednoho milionu korun a výš. Záleží na jeho stáří, vybavení a počtu nalétaných hodin. Na webu flyforfun.cz si lze tento vrtulník i pronajmout – hodina  letu přijde na 6700 korun.    

Fotogalerie
5 fotografií