Architekti z jižní Moravy letos zazářili. Kromě vítězného archeoparku autorů Radko Květa a Pavla Pijáčka byli totiž ve finálové šestici i Dům v cihlové zahradě v Prušánkách na Hodonínsku a brněnská Galerie nábytku.

Archeopark Pavlov je podle podle poroty významný v mezinárodním měřítku a přitom silně rezonuje i v lokálním prostředí. Návrh vystihuje zároveň krajinu i historii místa. Budova doslova ponechává prostor krajině tím, že se schovává pod zem, a současně ji obohacuje artefakty, které navazují dialog se širším okolím,“ uvedla Tereza Zemanová, mluvčí České komory architektů.

O nejlepších rozhodla porota odborníků ze šesti zemí. Do finále vybírala ze 42 nominovaných. Kromě jihomoravských staveb se do šestice nejlepších dostaly ještě: Komunitní centrum Máj z Českých Budějovic, Chata u jezera z Doksů a Javornická palírna u Bavorova.

VIDEO: V archeoparku v Pavlově mohli návštěvníci donedávna vidět například i tzv. Pavlovskou Venuši. Je stará téměř 30 tisíc let.

Video
Video se připravuje ...

Pavlovská Venuše je stará 27–29 tisíc let. Vyrobená je z mamutoviny a měří 4,5 centimetru. Návštěvníci ji mohou vidět v archeoparku v Pavlově do 21. listopadu. Hynek Zdeněk

 

Fotogalerie
15 fotografií