Nově vznikající park, který je největším ve městě, zatím nesl pracovní název Hády. „To bylo ale dlouhodobě neudržitelné. Spustili jsme proto tříměsíční hlasování, v němž Brňané vybírali nové jméno. Nejvíce lidí bylo pro název Hapalův park,“ uvedl ambasador Studentského Brna Michal Hořínek.

Pro spojení parku se jménem Richarda Hapaly bylo 308 lidí, dalších 201 upřednostňovalo Františka Pavelku (válečný hrdina z 2. světové války), 144 Vladimíra Lista (zasloužil se o elektrifikaci Československa), 123 volilo Petra Hasse (válečný hrdina z 2. světové války) a 93 lidí Josefa Žemličku (zastřelen sovětským vojákem v roce 1968). „Celkem se do hlasování zapojilo 884 lidí,“ upřesnil Hořínek.

Richard Hapala byl navigátorem Wellingtonu ze slavné 311. bombardovací perutě RAF. Po návratu z bombardování Cherbourgu bylo jejich letadlo sestřeleno omylem britským stíhačem. Celá posádka zahynula 2. července 1941. Pohřben je na hřbitově Devizes Road v Salisbury.

V Brně dosud žije válečný hrdina Emil Boček, který oslavil už své 94. narozeniny.

Video
Video se připravuje ...

Generál Emil Boček oslavil své 94. narozeniny v úterý 28. února v Komunitním centru pro válečné veterány v Brně. Popřát mu přišly desítky gratulantů. Hynek Zdeněk