„Chodník může mít maximální sklon 2 stupně, tento ho má v některých místech i 16. Máme příbuzného na invalidním vozíku a nedovedu si představit, že bych ho tam někdy vezl, okamžitě by vypadl,“ upozornil Radek Grůza (66).

Na problematický chodník upozornila média zastupitelka Bohdana Kaňová (47, ČSSD). „V lokalitě měl vzniknout chodník, ale tohle je paskvil. Zaplatit by ho měl ten, kdo ho vymyslel a dozoroval,“ poukázala na starostu obce.

Ten se brání. „Chodník jinak udělat nešlo kvůli nájezdům do domů. Je ale pravdou, že pro chůzi není moc vhodný. Chápeme to proto pouze jako zpevněnou plochu a postavíme nový chodník na protější straně,“ slíbil Jiří Šlancar (41, ODS).

To se ale Kaňové nelíbí. „Pokud by se jednalo o zpevněnou plochu na soukromých pozemcích, obec to platit nemůže. S tím jako předsedkyně finančního výboru rozhodně nemůžu souhlasit,“ upozornila zastupitelka s tím, že akce stála 70 tisíc korun.

Lidé, kteří přímo v lokalitě bydlí, starostu většinou chápou. „Bydlím tady a chodník mi nevadí. Jinak to udělat nešlo, jedině snad, že by se zvedla celá silnice,“ dala se na stranu starosty Emilie Michnová (63).

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nový chodník v Horních Bojanovicích. Na mnoha místech má nebezpečný sklon 16 stupňů směrem k silnici. Hynek Zdeněk