K reakci přinutila primátora Vokřála „vzpoura“ zastupitelů z radnice Brno-střed. Ti totiž po emotivních protestech lidí na poslední chvíli odmítli v tichosti chystané odsvěření devíti domů do péče magistrátu. To by vedení moravské metropole uvolnilo ruce k směně domů za pozemky u Lužánek, na kterých podniká Libor Procházka. Po vystoupení nájemníků na zastupitelstvu ale radnice od záměru na směnu v poslední chvíli odstoupila. „Omlouvám se vám,“ řekl ve středu tamní starosta Martin Landa (nestraník, zvolený za Žít Brno) desítkám naštvaných nájemníků z dotčených domů.

Jenže podle primátora Vokřála drží všechny trumfy v rukou podnikatel Libor Procházka. Ten totiž disponuje pozemky potřebnými pro výstavbu slíbeného fotbalového stadionu. Bez jeho souhlasu město arénu za dvě miliardy nikdy nepostaví, navíc mu bude muset platit ročně zhruba 16 milionů korun penále z bezdůvodného obohacení.

Muž, žijící na úřední adrese Husova 5, tedy na brněnském magistrátu, si kvůli transakci koncem října už pořídil devět firemních »skořápek«, pro každý dům jednu. Podnikatel s médii nekomunikuje.

Magistrát se rozhodne sám

Primátor Vokřál radnici Brno-střed i obyvatelům dotčených domů nepřímo vzkázal, že zastupitelstvo tzv. velkého magistrátu může, ale nemusí být při svém vlastním hlasování o půlmiliardové transakci vázáno názorem městské části.

Směna pozemků za domy je totiž jedinou reálnou variantou, jak může koaliční vedení Brna naplnit svůj zásadní předvolební slib: »Postavíme za Lužánkami nový fotbalový stadion!« Dodnes se kvůli sporným pozemkům nekoplo do země. Svůj majetek u Lužánek si přitom Procházka ocenil na 289 milionů korun. Patří mezi ně například tenisové kurty, hala, chodníky a část silnic.

Do soudních tahanic s podnikatelem se město pouštět nechce. „Pravděpodobně bychom prohráli a každý rok ještě platili penále,“ připustil primátor.

Co bude s lidmi v obecních domech?

Co čeká nájemníky? Magistrát se prý bude snažit Procházku zavázat, aby domy dále neprodával, uvedl je do dobrého stavu a nechal v nich lidi žít. Pokud by někdo nechtěl pod novým majitelem bydlet, město by prý s takovým nájemníkem jednalo individuálně. Zřejmě o přestěhování jinam.

„Principiálně nechceme prodávat. Bohužel, jsme se dobrali ke katastrofálnímu stavu zmíněných obecních bytových domů,“ tvrdí Vokřál.

Více než polovina bytů v nich je podle něj prázdná, všechny jsou prý zanedbané bezmála padesát let. „Jejich vybavení odpovídá sedmdesátým létům,“ zmínil Vokřál. Opravy historického jádra by si podle něj vyžádalo zhruba 1,5 miliardy korun.

Opozice: Tunel na městský majetek

Transakci odmítá opozice. „Klub ODS navrhovanou dispozici s majetkem města nepodpoří,“ řekl šéf oblastního sdružení ODS v Brně Robert Kerndl. Proti směně se ostře staví i opoziční ČSSD. „Město přichází s mysteriózní komedií, kdy domy v historickém centru města vydává za naprosto nepotřebný majetek zanedbatelné hodnoty a naproti tomu firmy okolo fotbalového stadionu za Lužánkami jsou vydávány za majetky hodnoty nesmírné,“ řekl bývalý náměstek primátora, dnes opoziční zastupitel Oliver Pospíšil. 

Čím drží Procházka Brno v hrsti?

Majetkové spory mezi městem a Liborem Procházkou trvají 13 let. Brno prohrálo soud kvůli užívání Procházkových nemovitostí. Další soud městu hrozí. V případě, že se nedohodnou, muselo by Brno ročně platit Procházkovi zhruba 16 milionů korun za užívání jeho příjezdových cest.

Další soud o 38 milionů korun jako náhradě za předešlé roky je »na spadnutí«. Procházka má totiž na pozemcích města podzemní garáže, halu a tenisové kurty. Podle soudu ovšem musí Brno platit Procházkovi náhrady za bezdůvodné užívání jeho majetku, například nad garážemi podnikatele je veřejné parkoviště.

Fotogalerie
18 fotografií