Poté, kdy o nevýhodné směně majetku v řádu stovek milionů začala psát média, došlápli si ve středu večer na zastupitele Brna-střed sami občané. A zastupitelstvo po vlně kritiky plán na směnu majetku odmítlo.

Starosta Martin Landa (bezpartijní, zvolený za Žít Brno) dokonce čelil návrhu na odvolání. Spolu s dalšími radními totiž zastupitelstvu původně kontroverzní směnu potichu a za zády veřejnosti doporučil ke schválení. „Omlouvám se vám,“ řekl desítkám naštvaných nájemníků z dotčených domů. Ti totiž přišli radním vynadat. „Je to pro mne velká lekce,“ dodal krátce poté, kdy o osm hlasů návrh na odvolání ustál.

Město musí vymyslet, co dál

Devět lukrativních bytových domů mělo vyřešit dlouhodobý spor města s podnikatelem Liborem Procházkou. Ten vlastní stavby na pozemcích, které jsou potřebné pro stavbu stadionu za Lužánkami.

Politické strany, ovládající brněnský magistrát, voličům před komunálními volbami novou fotbalovou arénu slíbily. Dosud se však kvůli majetkovým sporům nekoplo do země.

Majetková směna za nejméně půl miliardy korun tak prozatím padá. Koaliční vedení Brna teď bude muset vymyslet, jak naplní volební slib a stadion za dvě miliardy korun postavit…

VIDEO: Stadion za Lužánkami chátrá už mnoho let.

Fotogalerie
18 fotografií