Vítr zesílil během dopoledne, doprovázen na většině kraje deštěm. Hasiči začali odstraňovat převážně spadlé stromy, uvolněné střešní krytiny, billboardy či komíny. Na Heršpické ulici v Brně si museli poradit také s uvolněným semaforem, který hrozil pádem do silnice.

„Počet výjezdů je rekordní, nic podobného za poslední roky nepamatuji. Od dopoledne se naše jednotky a jednotky dobrovolných hasičů nezastavily a přejíždějí od jedné události k druhé. Jde o extrémní nasazení jednotek, což je fyzicky velmi náročné,“ řekl Blesku mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Video
Video se připravuje ...

Silný vítr a déšť potrápily také obyvatele jižní Moravy. Hasiči jen do podvečera vyjížděly k více než 700 oznámením Zdeněk Matyáš

Složitou situaci řešili na Horníkově ulici v Brně-Líšni, kde vítr sroloval část plechové střechy tamní školy. Ředitel Roman Burda se od rána nezastavil, jednal s hasiči, policií a vedením městské části, co dál. K tomu telefonáty znepokojených rodičů.

„Školu navštěvuje 460 žáků základní školy, dalších 95 chodí do mateřské školy. Řešíme, zda vyučování zrušit. Z bezpečnostních důvodů zatím nikdo na střechu nemůže, takže ani neznáme rozsah škody,“ řekl Burda.

Na Kotlanské ulici také v Brně-Líšni vítr sloupl část fasády panelového domu. „Jako když stáhnete slupku banánu,“ popsala neobvyklý výjev jedna z obyvatelek. Kvůli nebezpečí úrazu při pádu větví a stromů uzavřela v poledne provoz Zoo Brno. Doporučení nevstupovat do areálu Ústředního hřbitova vydal magistrát.

Bez elektřiny zůstaly tisíce rodin

Bez elektřiny zůstalo v neděli odpoledne kolem 31 tisíc odběrných míst, většina na Brněnsku a Blanensku. „Na Brněnsku evidujeme 95 poruch a na Blanensku 61, konstatovala v podvečer mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová. Některé poruchy vedení se podařilo opravit, na řadu míst však zamíří technici společnosti teprve poté, co se vítr uklidní.

Fotogalerie
11 fotografií