Med falšovali podvodníci přidáváním cukerného roztoku do jiného medu. Vyšetření úředních vzorků v akreditované laboratoři ukázalo, že výrobek nevyhovoval fyzikálně-chemickým požadavkům na med stanoveným platnou legislativou.

„Výrobce falšovaného medu navíc uváděl na etiketě tohoto výrobku jméno fiktivního včelaře včetně identifikačního čísla náležícího jinému podnikatelskému subjektu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Jméno falešného včelaře bylo Jan Okál.

„Nepoctivý prodejce není veterinárním inspektorům neznámý, za podobné podvodné jednání již v minulosti dostal od veterinárního dozoru pokutu ve výši 115 000 korun,“ upřesnil Vorlíček.

Pančovaný med na tržnicích v Praze

Státní veterinární správa na základě těchto zjištěných skutečností důrazně apeluje na spotřebitele a obchodníky, aby se vyvarovali nákupu takového pochybného produktu. „Prodej uvedeného falšovaného medu byl veterinárními inspektory odhalen například při kontrolách v holešovické tržnici a na farmářském trhu v Praze na Proseku,“ uvedl ředitel veterinární správy Zbyněk Semerád.

Při kontrolách zabavily úřady několik desítek kilogramů tohoto falšovaného medu, který následně zlikvidovaly. Celkové množství produktu vyráběného uvedenou výrobnou však není v tuto chvíli známé a je předmětem dalšího došetřování ze strany veterinářů.

Podle zákona o potravinách hrozí subjektu, který falšovaný med vyrobil a uvedl na trh, pokuta ve výši až 50 milionů Kč.

Nemáte doma tento falešný med?

Název výrobku: Med lesní

Fiktivní jméno výrobce: Jan Okál, IČO: 45506558

VIDEO: Podívejte s na medový skandál, který otřásal republikou před dvěma lety.

Video
Video se připravuje ...

Medy petr Soukup,Eva Fraňková

Fotogalerie
3 fotografie