První protestující taxíkář v Brně přijel na seřadiště před bránu Výstaviště číslo 7 naproti koupaliště Riviéra v 11.37 hodin. Když zjistil, že je tam sám, a všude kolem něj jsou novináři, po pěti minutách raději odjel. Zhruba dvacítka vozů se objevila až těsně před polednem.

Zhruba padesátka taxíků vyjela ze seřadiště s čtvrthodinovým zpožděním. Taxíky jely normální rychlostí a staly se součástí běžné brněnské zácpy vozidel. Po pěti kilometrech jízdy, u nákupního centra Vaňkovka, už dokonce nebyla kolona taxíků kompaktní. „Na světlech se totiž peloton vozidel roztrhal,“ hlásil z místa průjezdu reportér Blesku. K letišti v Tuřanech nakonec dorazilo zhruba 70 aut.

Protest skončil tiše, jak začal

Protestní jízda brněnských taxíkářů městem na podporu pražských kolegů »ve svaté válce« s Uberem se ze všeho nejvíce podobala procesí duchů. Během půldruhé hodiny, kdy sedmdesátka vozů absolvovala celkem 24 kilometrů od výstaviště na letiště v Tuřanech a zpět, se drožkaři nijak neprojevovali.

Video
Video se připravuje ...

Přibližně 70 brněnských taxikářů podpořilo protestní jízdou proti Uberu své pražské kolegy. Řidiče ale nijak neomezili. Hynek Zdeněk

Žádné troubení, žádné blikání světlomety. Většinu cesty absolvovali spořádaně v koloně, kterou místy roztrhaly semafory. V 13.35 dorazili taxíkáři bez jakéhokoliv incidentu zpátky na seřadiště, kde své shromáždění oficiálně rozpustili. „Dál neplánujeme nic. Budeme reagovat, jen když to dění v Praze bude vyžadovat,“ rozloučil se šéf Cechu brněnských taxíkářů Radek Kolář.

Brno bylo od rána tradičně zcela ucpané automobily. „Cesta ze Strážnice mně dnes trvala o hodinu déle než obvykle,“ řekl Blesku řidič dodávky, která pravidelně ráno vozí ze slovácké čistírny do centra Brna prádlo. Momentálně je totiž ve městě rekordních 56 uzavírek! 

Pondělní protest kritizovali i samotní brněnští taxikáři. „Brno stojí. Koliště i Křenová a stejně tak další ulice. Za této situace je nějaký protest proti Uberu nesmysl. Navíc v Brně od jara ani nejezdí,“ svěřil se Blesku šofér vozu Radiotaxi. Trval přitom na anonymitě, redakce jeho totožnost zná.

Fotogalerie
19 fotografií