Náš požadavek může podle nás v současné situaci minimálně udržet stávající zaměstnance v nedostatkových profesích, což jsou řidiči a mechanici, ale může i přilákat nové,“ uvedl předseda odborářů Libor Weinstein Dopravního podniku města Brna (DP MB).

 

Vedení podniku má ale jinou představu. Při předpokládané inflaci kolem dvou procent nabízí navýšení mezd o 3–5 %. „Pokud bychom měli odborářům vyhovět, tak by to i s dalšími požadavky znamenalo zvýšení nákladů o více než 300 milionů korun,“ upozornil ale generální ředitel DP MB Miloš Havránek.

Průměrná mzda řidičů je dnes v podniku téměř 30 500 korun při započtení přesčasů a různých příplatků. „Vypočítali jsme, že tento plat průměrně odpovídá pracovní době osm a tři čtvrtě hodiny denně,“ uvedl Havránek. Podle Weinsteina je průměrný plat při přepočtení na standardní osmihodinovou pracovní dobu kolem 23 až 24 tisíc korun.

Dopravnímu podniku města Brna odčerpávají peníze tzv. černí pasažéři.

Video
Video se připravuje ...

Dnes bez pokuty! Revizor v rámci preventivní akce odhalil černého pasažéra, mladík v šedém tričku zvolil výstup z tramvaje na nejbližší zastávce. Zdeněk Matyáš