Po bezmála hodinové rozpravě zvedlo ruku pro zřízení koncernu 33 zastupitelů z ANO, KDU-ČSL, Zelených, Žít Brno a TOP 09. Proti byli čtyři zastupitelé KSČM a sociální demokraté Jiří Novotný a Petr Šafařík. Zbytek klubu ČSSD a zastupitelé za ODS se zdrželi hlasování.

„Podnikatelské uspořádání městských společností je navrženo tak, aby tyto společnosti byly podřízeny jednotnému řízení jinou osobou, kterou je statutární město Brno,“ píše se ve stanovách koncernu.

Koncern bude řídit rada města Brna. Podnikům bude zadávat úkoly v podobě závazných »Koncernových pokynů«. Důvod? Má to vést k úsporám a lepšímu hospodaření firem ve stoprocentním vlastnictví města.

Podle primátora Petra Vokřála (ANO) město konečně získá ucelený přehled o ekonomice firem jako konsolidovaném celku. „Dříve městské firmy investovaly stovky milionů korun, aniž o tom zastupitelstvo vědělo,“ prohlásil primátor. A právě zastupitelstvo by mělo nově dávat souhlas s investicemi, které přesáhnou 50 milionů. Podle politiků tím budou investice zároveň i veřejně známé.

„Společnosti v koncernu mohou sdílet služby vzájemně bez toho, aby musely soutěžit. Finanční prostředky města budou zůstávat v režimu města,“ zdůraznil radní Pavel Staněk (ANO), který má koncernové řízení na starosti.

Exprimátor Roman Onderka (ČSSD) se při hlasování zdržel. V koncernu podle něj číhá nebezpečí jak pro firmy, tak i pro Brňany – například z hlediska cen energií. „Pokud budou firmy jiným koncernovým podnikům půjčovat peníze, nebudou mít prostředky na vlastní investice,“ upozornil. Zastupitel Petr Kratochvíl (ODS), který se rovněž zdržel hlasování, poukázal na fakt, že městské firmy ovládne úzká skupina lidí.

Hnutí Slušní lidé koncern městských firem odmítá

K odmítnutí plánů brněnských radních marně vyzvalo zastupitelstvo hnutí Slušní lidé, které se ale na chodu magistrátu nijak nepodílí. „Vznikem koncernu dojde k výraznému utajení rozhodovacích procesů a ztrátě kontroly nad hospodařením s majetkem města,“ zdůraznilo hnutí v prohlášení.

Vlastní chod koncernu budou zajišťovat Technické sítě Brno. „Předsedou představenstva je radní Pavel Staněk (ANO), místopředsedou dominant Zelených Zdeněk Forman a posledním členem představenstva je Jan Hollan (Žít Brno), otec náměstka primátora Matěje Hollana,“ vypočítává hnutí.

Hnutí zároveň zastupitele upozornilo, že schválení koncernu je může dostat do pozice trestně stíhaných osob. „Rozpuštění nahromaděného zisku ve výdělečných koncernových firmách ve prospěch ztrátových může splňovat znaky trestného činu. Dojde totiž ke krácení daně z dividend, kterou by jinak společnost odvedla státu,“ upozornilo hnutí.

„Několik set milionů korun zisku Tepláren Brno může být třeba použito k sanaci ztrátového hospodaření Veletrhů. Takové rozhodnutí už bude zcela mimo kontrolu veřejnosti a uskuteční se v rámci řídicího koncernového výboru,“ tvrdí hnutí.

Kdo utvoří koncern?

Akciové společnosti Brněnské komunikace, Dopravní podnik města Brna, Lesy města Brna, Pohřební a hřbitovní služby města Brna, SAKO Brno, STAREZ-SPORT, Teplárny Brno, Technické sítě Brno a Veletrhy Brno.