Na brněnské úřady naposled narazil nový autobusový dopravce FlixBus. Německá firma zahájila před dvěma týdny ve městě provoz dálkových linek a na nádraží u Grandu si postavila vedle zavedeného žlutého kiosku konkurenční Student Agency podobný stánek na prodej jízdenek.

A začaly se dít věci. Papundeklová zelenooranžová kostka tam prý stojí bez stavebního povolení, načerno. „Stánek by stavební povolení vůbec mít nemusel, získal by jej v jednodušším režimu. Problém ale je, že už na místě stojí. Kvůli tomu musíme zahájit správní řízení o odstranění stavby,“ řekla Blesku mluvčí radnice Brno-střed Kateřina Dobešová. V průběhu řízení může firma nicméně dodat potřebné papíry a radnice kiosek povolí…

Prodejní stánek, který je mimochodem zavřený, paradoxně nijak nevadí správci autobusového nádraží u Grandu, jímž je Dopravní podnik města Brna. „Konzultovali jsme věc na magistrátu a s našimi právníky. Vyplynulo nám, že stánek povolení nepotřebuje,“ uvedla pro Blesk.cz mluvčí DPMB Barbora Lukšová.

Brno ovšem není v šlamastyce hodné románu Hlava XXII samo. Nejvyšší správní soud již před časem konstatoval, že český stát ztratil schopnost administrovat vlastní nařízení, vyhlášky i některé zákony.

FlixBus, podle kterého je stánek v pořádku, tak dosud v Brně pevné místo k prodeji jízdenek nemá. Cestující je nakupují přes internet nebo přímo u řidičů.

Brněnské dopravní excesy

* Radnicí podporovaný zákaz Uberu

* Zpackané slepecké vodicí lišty na nástupišti MHD

* Záměr proměnit výpadovku na bulvár pro pěší

* Přes odpor veřejnosti zaváděné parkovací zóny

* 100 let trvající nepřesun hlavního nádraží

VIDEO: Podívejte se, jakou opičí dráhu připravilo Brno slepcům na nově zrekonstruovaných zastávkách u hlavního nádraží.

Fotogalerie
5 fotografií