„Doufám, že začátkem roku 2018 budeme moci začít s rekonstrukcí a v roce 2021 zde uvidíme první zápas,“ uvedl primátor Brna Petr Vokřál (53, ANO). Z aktuálních dokumentů EIA vyplývá, že je to reálné. Hotovo by mělo být dokonce o rok dřív.

Brno využije projekt architekta Petra Hrůšy z roku 2008, který počítá s kapacitou 30 tisíc sedících diváků. „Všechna místa budou na sezení a zastřešena,“ upřesnil mluvčí brněnské radnice Filip Poňuchálek.

Stadion bude vysoký 30 metrů a ve svých útrobách nabídne 500 parkovacích míst. Dalších přibližně 200 míst vznikne u nedalekého plaveckého stadionu. Cesta ke stadionu má být čtyřproudová.

Otázkou zatím zůstává financování stadionu. „Zjišťujeme dotační možnosti, abychom dosáhli na národní a evropské fondy,“ dodal primátor Brna s tím, že předpokládané náklady jsou dvě miliardy korun.

Dosavadní stadion drží rekord v návštěvnosti české fotbalové ligy, když v sezoně 1996/1997 přišlo na utkání Boby Brno – Slavia Praha 44 120 diváků. Od roku 2001 ale stadion chátrá a fotbalisté Brna hrají v Králově Poli, které fanouškům moc nevyhovuje.

VIDEO: O obnovu stadionu Za Lužánkami se výrazně zasloužil bývalý fotbalista Zbrojovky Brno Petr Švancara, který strhl stovky nadšenců.

Video
Video se připravuje ...

Švancara začal s rekonstrukcí stadionu Za Lužánkami. iSport TV