Zmíněný muž byl voják americké armády s americkým občanstvím, který přijel na osobní pozvání na návštěvu Hodonína z Německa se svou manželkou a dvěma dcerami. Chtěli poznat klidnější město, než je hlavní město, které je zatíženo turismem,“ uvedl mluvčí Hodonína Josef Horníček.

Podle radnice se jedná o křesťanskou rodinu, manželka »podezřelého« pracuje jako ředitelka nadace, která podporuje dětské domovy, školky a školní zařízení v Ugandě. Vedení města se proto rodině omluvilo a jednání zastupitele odsoudilo.

Úlet vyřešil podle iDnes.cz předseda hnutí Řád národa Josef Zickler (61), neodpustil si při tom však komentář. Zjistil si, že výjezd strážníků stál 215 korun. „Zaplatíme proto tisíc korun a přeplatek ponecháváme pro využití dalším občanům Hodonína, aby se nebáli v rámci své bezpečnosti zavolat městskou policii třeba i zbytečně,“ uvedl Zickler.

Sedlačík je přesvědčen, že jeho reakce byla špatně pochopena. „Nejsem pro to, aby byl legitimován každý černoch. Tento se mně ale svou lámanou angličtinou a sdělením, že přijel z Německa, zdál podezřelý. Hranice je od Hodonína jen pár kilometrů a nikdo ji trvale nehlídá,“ vysvětlil pro Blesk.

„Kromě lámané angličtiny ještě ovládá jazyk francouzský a německý,“ poznamenal k vojákovi starosta města Hodonína Milan Lúčka.

Podle police je nelegálních běženců na jihu Moravy minimum, ale vyskytují se. „V pondělí 7. srpna jsme odhalili na dálnici D1 u Vyškova muže (17) z Afghánistánu, který do České republiky dojel na podvozku kamionu. O den později byl v Břeclavi zjištěn bez platného víza muž z Libanonu (26), který cestoval z Maďarska do Německa,“ uvedla mluvčí policie Štěpánka Komárová.

VIDEO: Chtěli do Česka nočním vlakem, 14 imigrantů skončilo v poutech.

Video
Video se připravuje ...

Chtěli do Česka nočním vlakem. 14 imigrantů skončilo v poutech. Jiří Nováček, Lukáš Červený, Markéta Volfová