Rajčata jsou pro Břeclavsko typickou zeleninou. Odtud tedy vznikla myšlenka uspořádat tady tuto kulinářskou akci,“ vysvětlil organizátor slavností Petr Vlasák.

 

Návštěvníci mohli ochutnat speciality řecké, arménské, italské, nebo bulharské kuchyně. Mnoho z prodávajících představilo ale i své vlastní výrobky. Recepturu přitom většinou přísně tajili.

Rajčata jsou snadná na zpracování. Přímo na místě mohli proto návštěvníci vidět, jak během pár minut vznikne chutná bruscheta vhodná na opečené tousty, nebo osvěžující alkoholický nápoj Krvavá Mary.

Krvavá Mary je ideálním letním nápojem. Osvěží a je vhodná k vodě i k televizi. Pokud máte doma vhodné ingredience, všem ji vřele doporučuji,“ uvedl Denis Šebestík, který ji vyráběl zásadně s čerstvou rajčatovou šťávou.

Recepty:

Rajčatová omáčka s chilli podle Tomáš Hinduliaka
Rajčata se dají do hrnce povařit. Až se vyvaří voda, pomixuje se směs tyčovým mixérem. Následně se dochutí solí, pepřem, octem, cukrem, česnekem, bazalkou, tymiánem, chilli a oregánem. Nechá se vychladnout. Hodí se místo zálivky do salátu, na pizzu, na chleba, na chipsy k televizi.

Rychlá rajčatová bruscheta podle Petra Sůkala
Nakrájíme rajčata na menší kostičky, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a česnek. Následně se přidá olivový olej, bazalka a trochu soli. Hodí se na opečené tousty jako předkrm.

Fotogalerie
19 fotografií
 

Krvavá Mary podle Denise Šebestíka
Základem jsou čerstvá rajčata a kvalitní ruská vodka. Rajčata se rozmixují a využije se z nich jen šťáva. Dále je potřeba sůl, pepř, worcester, citronová nebo limetková šťáva a tabasco. Přidává se řapík celeru. Je možné nápoj doplnit drceným ledem.

Video
Video se připravuje ...

V Břeclavi se už počtvrté konaly Slavnosti rajčat. Hynek Zdeněk