Pokles? Obavy z teroristů

"Věřím, že na konci roku bychom se mohli dostat na číslo 480 tisíc cestujících, což představuje meziroční nárůst o pětinu," řekl Plaček. Loni klesl počet cestujících na 417 tisíc. Hlavním důvodem byl strach turistů jezdit do Turecka a Egypta. „Například do Turecka jsme odbavili jen deset tisíc zájemců, o rok dříve čtyřikrát tolik," konstatoval ředitel společnosti, která letištní komplex provozuje patnáctým rokem.

Letos výpadky těchto dvou zemí nahradil vyšší počet turistů do Řecka, Bulharska či Španělska. Na provozu na českých letištích se Brno aktuálně podílí zhruba pětinou.

Londýn, Eindhoven, Mnichov

Pravidelné linky z Brna zůstávají stabilně vytížené. Týká se to nízkonákladových společností létajících na dvě londýnská letiště a do Eindhovenu. Druhým rokem létá společnost bmi regional do Mnichova. Z původních šesti spojů týdně se jejich počet od března zdvojnásobil. „Zájem je čím dál větší. Loni byla vytíženost 46, letos 50 procent,“ podtrhl Plaček.

Video
Video se připravuje ...

Unikátní pohled na komplex brněnského letiště z řídicí věže Zdeněk Matyáš

Dny otevřených dveří

Společnost Letiště Brno provozuje mezinárodní letiště v Brně-Tuřanech patnáctým rokem. Pro veřejnost proto připraví na podzim dny otevřených dveří. Zájemci si prohlédnou zázemí, nahlédnou i do prostor běžně nepřístupných. Přímo v ulicích Brna bude připravena soutěž o letenky.

V odletech z Brna do letních destinací dominují Řecko, Bulharsko a Španělsko. Pokles kvůli teroristickým hrozbám postihl Egypt a Turecko.
Autor: Zdeněk Matyáš