Samosoudkyně Zuzana Grimmová o spletité a citlivé kauze rozhoduje znovu – případ jí totiž kvůli opomenutí lékařských posudků vrátil v květnu Ústavní soud.

Soudkyně přitom musí udělat zásadní rozhodnutí: Dítě bude vychovávat buď matka Ester, která je členkou ultraortodoxní židovské sekty a bydlí ve Francii, anebo otec. Dohoda mezi nimi není možná.

Otec Jair J., který je ortodoxním židovským rabínem, bojuje poslední dva roky o to, aby jeho syn mohl žít v Praze jako jeho vrstevníci – tedy studovat přírodní vědy, používat telefon nebo počítač. To všechno francouzská sekta podle zdroje Blesku zapovídá.

V hlavní roli náboženství

Zlom v životě tehdy pětiletého chlapce nastal v roce 2015. Pražský rabín Jair tehdy pobýval kvůli práci s rodinou ve Francii. Manželé se podle zdroje Blesku z židovské komunity dohodli, že se přestěhují zpátky do Česka, aby jejich syn mohl docházet do české školy a měl nablízku širší rodinu. Oba rodiče mají totiž české kořeny.

Rabínova manželka však v té době pravděpodobně podlehla vlivu sekty a stěhování odmítla. „Rozhodla se zůstat ve Francii a několik měsíců chlapci znemožňovala kontakt s otcem. Dítě vychovávala v extrémně přísných podmínkách," tvrdí advokátka Ivana Spoustová, která v kauze zastupuje otce.

Rabínovi se nakonec podařilo synka do Česka přivézt. Okamžitě požádal české úřady o pomoc a ochranu. Jeho případ se tak dostal k Městskému soudu v Brně, který v Česku jako jediný rozhoduje mezinárodní spory.

Matka: Otec syna unesl

Matka dítěte se odmítla k případu vyjádřit. „Ke kauze byl soudem pro Prahu 1 vydán zákaz medializace. A já ji respektuji. Může syna totiž poškodit,“ řekla pouze. Syn je nyní už dva roky u otce v Čechách. „Považujeme to za únos,“ řekla.

Městský soud v Brně po bezmála tříhodinovém jednání za zavřenými dveřmi kauzu odročil na neurčito. „Každé zdržení, každý průtah poškozuje dítě,“ konstatovala matka. Otec dítěte se naopak se svými příbuznými před soudní síní objímal. Odročení kauzy totiž znamená, že syn zatím zůstává u něj.

VIDEO: Podívejte se, jak to dopadlo, když se manželé Ester a Jair setkali.

Fotogalerie
6 fotografií