Sdružení firem Metrostav, IMOS a OHL stojí před náročným úkolem. Zvládnout vše do konce srpna 2018 tak, aby nová sezona začala se vší parádou. „Je to výzva, které se nebojíme. Čtrnáct měsíců je termín nikoliv pohodlný, ale takový, který dokážeme stihnout,“ prohlásil zástupce sdružení Jaroslav Heran.

A co se v komplexu dokončeném v roce 1965 po půl století provozu změní? Rozšíří se sociální zařízení, zmodernizují se divácké prostory a bufet. A především se změny k lepšímu dotknou provozních prostor včetně zázemí pro zaměstnance a jevištní technologie, dojde také na výměnu veškerých rozvodů. Opraveny budou příjezdové, přístupové a parkovací plochy k provozní části budovy divadla.

Průzkum odhalil špatný stav střechy

Při detailním mapování, jak na tom budova divadla po více než 50 letech je, se zjistilo, že ve špatném stavu se nachází i střecha. „Při upevňování vzduchotechniky se přišlo na její špatný stav. Původní prefabrikované střešní desky nyní nahradí modernější konstrukce,“ upozornil náměstek brněnského primátora Richard Mrázek (ANO).

Opravy jsou velkou změnou i pro umělce, především operu a balet Národního divadla Brno. Čeká je více než rok trvající „kočovný život“.

„Oba soubory v nadcházející sezoně čeká provizorium spojené s prozkoumáváním nových míst vhodných k divadelní produkci. Jde třeba o brněnské výstaviště nebo velké šapitó v parku Lužánky, divadelníci budou hrát také na Špilberku a v Biskupském dvoře,“ řekl ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser s tím, že objemu produkce se ale opravy nedotknou.

Video
Video se připravuje ...

Ve špatném stavu je i střecha Janáčkova divadla. Původní prefabrikované střešní desky nahradí modernější konstrukce. Zdeněk Matyáš

Čeká nás logisticky nesmírně náročná sezona, během které ale brněnskému a jihomoravskému publiku nabídneme stejný objem produkce, na který jsou zvyklí. Připravíme 19 nových premiér,“ dodal ředitel.

Janáčkovo divadlo bylo postaveno v letech 1960–1965 podle projektu kolektivu brněnských architektů, hlediště pojalo 1383 diváků. Slavnostní premiéru 2. října 1965 obstaralo dílo skladatele Leoše Janáčka, opera Příhody Lišky Bystroušky. Tehdejší stavba přišla na 100 milionů korun.

Fotogalerie
23 fotografií