Narukoval do Vyškova. U útvaru ale odmítal plnit v sobotu úkoly a rozkazy. Jeho vzpoura vyvrcholila hned v říjnu po narukování, když odmítl z náboženských důvodů nastoupit do služby jako pomocník dozorčího. Vojenská justice za to vojína absolventa poslala na 14 měsíců za mříže.

Vojtěch Matula si trest odseděl. A pak si ještě musel odkroutit ve strážní rotě i celý zbytek vojny. Během času se mu totiž vše rozleželo a netrval už přísně na článku víry, který obsahoval sobotní zákaz práce.

Škraloup vojenského vězení ho pak provázel celý život. „Po vojně nastoupili moji spolužáci do práce na odpovídající posty, já mohl jen ke stroji,“ svěřil. Trest měl vliv nejen na pracovní zařazení a výdělek, ale i na výši jeho platu a nyní důchodu.

U Nejvyššího soudu se nyní pan Matula domáhal plné rehabilitace, až dosud totiž u soudů dosáhl jen částečného očištění svého jména. V jeho prospěch teď podal stížnost pro porušení zákona i ministr spravedlnosti. A Vojtěch Matula se po 37 letech konečně dočká.

Nejvyšší soud totiž ve čtvrtek přisvědčil ministerské stížnosti v jeho prospěch. Justice nyní konstatovala, že v případě holešovského inženýra v osmdesátých letech převážila »generální společenská prevence« a adventista dostal nepřiměřeně tvrdý trest. Rehabilitační soud po sametové revoluci pak navíc porušil zákon, protože Matulovi zrušil výrok jen o trestu a nikoliv o vině.

Inženýr se dočká úplné rehabilitace

To vše nyní napravil Nejvyšší soud. Zrušil veškeré předchozí tresty a Městskému soudu v Brně přikázal jeho případ znovu projednat a plně jej očistit. Stát by se tak mělo v řádu týdnů.

„Chci poděkovat všem, že se případem zabývali. Za možnost plné rehabilitace jsem velmi rád. Jsem vděčný, že žijeme ve zřízení, kde už člověk není perzekvovaný za své názory,“ zářil Matula. „Jsem rád, že někdo uznal, že člověk má právo na nějaké přesvědčení. Byť v mém případě bylo dočasné. Člověk má, myslím, celý život růst a nesetrvávat na jednom místě,“ dodal.