„S ohledem na akutní nutnost zajistit bezpečnost osob pohybujících se v bezprostředním okolí Moravského zemského archivu v Brně na Palachově náměstí bylo rozhodnuto o dočasném zákazu pohybu osob a vozidel podél uvedeného objektu,“ uvedl Moravský zemský archiv na svých webových stránkách.

Důvodem jsou podle ředitele archivu Ladislava Macka závažné technické problémy na fasádě. „Nelze bohužel vyloučit pád předmětu z velké výšky. Příčinu tohoto jevu zatím neznáme,“ přiznal ředitel. Z budovy vypadlo už několik skleněných tabulí. Policie v této souvislosti ví o zničené Škodě Octavia.

„Máme evidované, že 2. června v dopoledních hodinách došlo k samovolnému vypadnutí skla ze 2. patra budovy Moravského zemského archivu na Palachově náměstí. Sklo při pádu poničilo zaparkovanou Škodu Octavia. Škoda ale nebyla vyčíslena," uvedla mluvčí policie Andrea Cejnková

Budova za stamiliony

Nové sídlo pro Moravský zemský archiv stálo 685 milionů korun. Odborníci budovu vyhlásili jihomoravskou Stavbou roku 2007. Stavba je rozdělena na dvě části – železobetonový blok je propojen koridorem s lehkou oceloskleněnou konstrukcí provozní budovy, která má podle přání architektů vyjadřovat otevřenost, lehkost a vstřícnost ve vztahu k historikům a badatelské veřejnosti.

VIDEO: Velmi podobné problémy jako Moravský zemský archiv řeší i Národní technická knihovna v Praze.

Fotogalerie
14 fotografií