Na jedné straně německý Wehrmacht posílený o maďarské jednotky, na straně druhé Rudá armáda a vlastenci. „Vojáci představující jednotky Wehrmachtu přijeli z Německa a Rakouska. Bylo ale mezi nimi i několik Čechů,“ uvedl hlavní organizátor akce Petr Něnička.

Více než půlhodinová bitva přiblížila návštěvníkům události z jara roku 1945, kdy Rudá armáda osvobozovala tehdejší Československo. „Němci si byli moc dobře vědomí zvěrstev, která napáchali na východní frontě, a proto než by padli do zajetí, raději na bojišti padli,“ připomněl moderátor akce zuřivý odpor Němců.

Při Vlkošských dnech vojenských tradic mysleli pořadatelé i na dynamické ukázky Aktivních záloh Armády České republiky, diváci si mohli prohlédnout výzbroj a výstroj současných vojáků a Policie ČR. V neděli vzpomínková akce pokračuje v 10.30 slavnostní mší za padlé ve všech světových válkách a pietním aktem u hrobu generála Sergěje Jana Ingra.

Video
Video se připravuje ...

Do Vlkoše na Hodonínsku se vrátila 2. světová válka. Naštěstí se samozřejmě jednalo jen o simulaci bojů o Moravu v roce 1945 mezi Němci a Sovětským Svazem. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
26 fotografií