Verdikt si přišel se svým advokátem vyslechnout z obžalovaných pouze David Rath. Už při příchodu novinářům řekl, že tuší, jak bude rozhodnuto. „Byl bych velmi překvapen, kdyby soud nepodlehl poměrně brutálnímu nátlaku prezidenta a ministra spravedlnosti. Ten nátlak byl nevídaný,“ prohlásil David Rath.

Spokojen nebyl ani s tím, jak se Nejvyšší soud vypořádal s jeho námitkou podjatosti. „Podali jsme stížnost, pouze tříčlenný senát nemá šanci vzdorovat nátlaku špiček státu,“ řekl Rath.

Nejvyšší soud se problémem zabýval na základě stížnosti, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Dnes soud nejprve zamítl zbývající důkazní návrhy Rathovy obhajoby, hned poté vyhlásil rozhodnutí. Soudce Vladimír Veselý zdůraznil, že Nejvyšší soud nerozhodoval o vině obžalovaných. 

Potěšený Pelikán

Ministr spravedlnosti sám novinářům řekl, že má z rozsudku velkou radost, na vyřešení kauzy, mu velmi záleželo. Spokojení jsou také státní zástupci, podle kterých zvítězil zdravý rozum.

VIDEO: Nejvyšší soud zahájil proces s Rathem, Kottem a Pancovou. V hlavní roli odposlechy

Já mám samozřejmě velkou radost, velice mi na tom záleželo, proto jsem sáhl k tomu neobvyklému kroku, že jsem v živé věci dával stížnost pro porušení zákona. Měl jsem velké obavy, kdyby to nedopadlo. Jsem moc rád, že to tak dobře dopadlo,“ řekl novinářům v Hanoji, kde je společně s prezidentem Milošem Zemanem. Pelikán doplnil, že rozhodnutí soudu považuje za klíčové nejen pro kauzu kolem Ratha, ale i pro možnost účinně stíhat závažnou hospodářskou a korupční kriminalitu.

Na otázku, co říká na to, že jsou rozhodnutí dvou vysokých soudních instancí natolik odlišné, poznamenal, že proto je v ČR soudů tolik, aby se „někdy také lišily“. „I když v tomhle případě jsem považoval rozhodnutí Vrchního soudu za špatné, takže jsem rád, že jsem se na tom shodl se soudem nejvyšším a je dobře, že ho máme,“ dodal Pelikán.

Video
Video se připravuje ...

David Rath v první reakci na verdikt Nejvyššího soudu Zdeněk Matyáš

Video
Video se připravuje ...

Žalobce Radek Doležel komentuje verdikt Nejvyššího soudu Zdeněk Matyáš

Vítězství zdravého rozumu

Za vítězství zdravého rozumu rozhodnutí soudu označila Unie státních zástupců. „Nejvyšší soud potvrdil názor státního zastupitelství i ministra spravedlnosti, že odposlechy v kauze Davida Ratha jsou použitelné. Je to výborná zpráva pro spravedlnost v České republice,“ napsali žalobci na své facebookové stránce.

Advokát Tomáš Sokol, který v Rathově kauze zastupuje manžele Kottovi, nechtěl verdikt příliš rozebírat, protože si ho nejprve hodlá pečlivě prostudovat. Záležet podle něj bude na „každém slovu“. Zpravodajce ČTK však řekl, že přímý dopad verdiktu na jeho klienty nepředpokládá. 

David Rath před verdiktem NS hovoří o údajném brutálním nátlaku státu

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Spojil ho s činností manželů Petra a Kateřiny Kottových, kteří dostali tresty o rok nižší. Odvolací senát rozsudek zrušil loni v říjnu.

Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké“ byla prý legrace. Úplatky se v mincích neberou.

Video
Video se připravuje ...

Rathovy odposlechy: „Žluťoučké, kulaťoučké,“ byla legrace. Úplatky se v mincích neberou Vera Renovica, Lukáš Červený

 

Vše o kauze Davida Ratha čtěte ZDE >>>

Fotogalerie
25 fotografií