Čtyři desítky revizorů a preventistů v modrých vestách hned po hlášení zkoumaly, kdo podvádí ještě před nástupem do vozu. A koho lapili při jízdě, měl jednoduchou volbu. „Buď si lístek koupí u řidiče, nebo vystoupí,“ vysvětlil revizor Petr.

Video
Video se připravuje ...

Barbora Lukšová, mluvčí brněnského dopravního podniku, vysvětluje, jaký význam má preventivní akce pro kulturu cestování ve městě Zdeněk Matyáš

Na zastávce Nové Sady, sotva zazněla výzva, vyrazil z tramvaje mladík. Těsně před uzavřením dveří ho následoval starší muž. „Zapomněl jsem vystoupit,“ dušoval se a ani se nezačervenal. Jeden z cestujících naopak nezapíral a hned se ptal po pokutě. Když se dozvěděl, že v rámci preventivní akce si musí jen koupit lístek u řidiče, nebo vystoupit, tvář se mu rozzářila. Fakt dneska nedostanu pokutu? Tak děkuji. Příště už určitě pojedu s lístkem,“ dušoval se.

Na smrad v MHD by nestačil ani Vanish

Kromě jízdenek měli revizoři ještě jeden nevděčný úkol. Nepouštět dovnitř cestující s jídlem a pitím a obávané smraďochy! „Reagovali jsme na četné stížnosti lidí i řidičů. Zvláště při návalech to není příjemné,“ podotkla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová.

Muži a ženy v modrých vestách nakonec nemuseli k nikomu čichat. „Bezdomovci si dnes asi vzali náhradní volno. A dovnitř jsme nevpustili zatím slečnu se zmrzlinou a jednoho gurmána s hot-dogem,“ podotkl revizor Petr. Kdo se v úterý dopoledne svezl s modrou legií, mohl potvrdit, že se brněnská MHD alespoň na chvíli »provětrala«.

VIDEO: Akce, ke které dopravní podnik nárazově přistupuje už od roku 2014, se bude opakovat také v pátek.

Video
Video se připravuje ...

Dnes bez pokuty! Revizor v rámci preventivní akce odhalil černého pasažéra, mladík v šedém tričku zvolil výstup z tramvaje na nejbližší zastávce Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií