Více než 300 železničních spojů nejede od soboty na hlavní nádraží, ale končí v Králově Poli, Židenicích nebo na dolním nádraží. Tento stav potrvá do září. Stížnosti? Zatím jen jediná, a to ta, že nádraží v Židenicích není bezbariérové. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) situaci nepodcenila.

„Sleduji aplikaci Můj vlak v mobilu, tam si všechno potřebné najdu. A nadávat nebudu, vlaky fungují, tři měsíce uplynou jako voda. A když se něco musí opravit, tak se lidé musejí přizpůsobit,“ svěřila se Radka Valentinová z Brna. 

Video
Video se připravuje ...

Dálkové vlaky Českých drah i RegioJetu ve směru od České Třebové nyní kvůli výluce na hlavním nádraží zastavují v Židenicích a na dolním nádraží. Zdeněk Matyáš

Stejně vidí situaci i Mojmír Bečička (82). „Já už vlakem moc nejezdím. Jen sem tam za pravnoučaty do Blanska. O opravách jsem už něco slyšel a měl jsem z toho trochu obavy. Došel jsem proto na vlak skoro o dvě hodiny dřív, ale bylo to zbytečné. Je to srozumitelné i pro takové dědky, jako jsem já,“ uvedl spokojený senior.

Masivní informační kampaň a rozsáhlé značení přináší ovoce i podle železničářů. „Zatím nikdo nenadával. Navíc výborně fungují informátoři. Když chce někdo něco vědět, stačí otevřít pusu,“ řekla Jana Doležalová, vlakvedoucí spoje z Židenic do Březové nad Svitavou.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Sysel, obchodní ředitel Regionálního obchodního centra Brno, hovoří o informační kampani ČD k tříměsíční výluce na hlavním nádraží. Zdeněk Matyáš

„Nezaznamenali jsme problémy či stížnosti. Cestujícím se přestupy a náhradním prostorem snížil komfort, nemají zde logicky prostory a služby hlavního nádraží. Nicméně jim dolní nádraží umožňuje vystoupení či nastoupení v relativní blízkosti centra,“ uvedla mluvčí SŽDC Kateřina Šubová.

Speciální infoweb

Možná větší komplikace proto čekají motoristy. „Snažíme se lidem vysvětlit, že současné uzavírky pomohou v konečném důsledku městu. Je to nutné zlo,“ soudí primátor Brna Petr Vokřál.

Brno proto vytvořilo speciální web ZDE „Na něm najdou lidé veškeré informace o všech velkých dopravních uzavírkách s tím, že se tam budeme snažit doporučovat i objízdné trasy,“ upřesnil primátor Brna.

Fotogalerie
42 fotografií