„Hned to sundejte dolů!“ křičel na protestující z okýnka projíždějícího superbu důstojník vedoucí prezidentskou kolonu. Marně. Demonstranti nastrčili své plakáty přímo k okénku prezidenta. Miloš Zeman tak mohl z padesáti centimetrů vidět svou podobiznu s čínským slamákem na hlavě a sloganem Ten-Pi-Tchus. Další z plakátů hlásal: »Nechceme do čínské prdele, a to ani hedvábnou stezkou«.

»Zeman hrobník Moravy!« a »Zrušte kraje!« skandovala skupinka. Policisté demonstranty ke vchodu hejtmanství nepustili, přehradili jim cestu. Prezident mezitím zmizel v útrobách hejtmanství.

Video
Video se připravuje ...

protesty proti Zemanovi v Brně Jiří Nováček

Návštěvu hlavy státu zároveň provázejí nebývalá bezpečnostní opatření, jaká na jihu Moravy nikdo nepamatuje. Vstup do hejtmanství byl obšancován uniformovanou i tajnou policií. Akreditovaní novináři museli absolvovat osobní prohlídky, jejich batohy pročenichával pes cvičený na výbušniny. Každý musel dát k dispozici i občanku.

Zastupitelé nepřišli

Také část jihomoravských krajských zastupitelů dala najevo svou nelibost nad přítomností prezidenta na jižní Moravě. Dopoledne ho nepřivítali při jeho návštěvě krajského úřadu v Brně. Chyběli koaliční zástupci TOP 09 s Žít Brno, opoziční Zelení a lidovci s výjimkou bývalého hejtmana Stanislava Juránka. Zastupitelé odůvodnili absenci tím, že nesouhlasí se Zemanovým chováním. Prezidenta poprvé na úřadě přivítal v roli hejtmana Bohumil Šimek (ANO). Zeman stráví na jižní Moravě tři dny.


TOP 09 s Žít Brno a později i lidovci a Zelení informovali už s předstihem o tom, že na setkání se Zemanem nepůjdou. Podle nich by měl spíš řešit vládní krizi a nedělat si kampaň před volbami, ale také nesouhlasí s jeho vystupováním. Uvedli například nerespektování ústavy, sprostá slova v médiích, kauzu Ferdinanda Peroutky nebo dětské porno v jeho počítači.
Za prezidentem přišli zastupitelé z ANO, ČSSD, ODS, Starostů pro Jižní Moravu, KSČM nebo SPD-SPO.

Fotogalerie
9 fotografií