Na Veveří u čísla popisného 75 zasadili v neděli po poledni do chodníku symbolický pozlacený kámen věnovaný důstojníkovi československé armády a kapitánovi v britské armádě Františku Josefovi Geislerovi, který padl 18. září 1944 u Pastwisek při Karpatsko-dukelské operaci.

 „Vzpomínáme na mého tátu, kterého jsem nikdy nespatřil. I tak je to povznášející pocit stát na místě, kde on i moji prarodiče bydleli,“ svěřil se s dojetím jeho syn František (72).

Z protektorátu přes Blízký východ do Francie

Geisler studoval od září 1939 na Vysoké škole zemědělské a lesnické v Brně, ale 17. 11. 1939 nacisté univerzitu zavřeli. O měsíc později opustil okupovanou vlast a přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Řecko, Turecko, Sýrii, Maroko, Alžírsko zamířil do Francie, kde vstoupil do československé armády. Po pádu Francie podstoupil v Anglii výcvik pro speciální mise v protektorátu.

Video
Video se připravuje ...

Pocta poručíkovi československé armády Františku Josefu Geislerovi před domem na Veveří ulici v Brně, kde bydlel před 2. světovou válkou. Vzpomínkového shromáždění se zúčastnil jeho syn František (vlevo). Zdeněk Matyáš

V září 1943 se oženil s Angličankou Joyce Locke a byl povýšen do hodnosti poručíka. V létě 1944 se přesunul na východní frontu k 2. československé paradesantní brigádě.

Zemřel 15 kilometrů od hranic vlasti

František Geisler byl zabit 18. září 1944 v akci, když zachraňoval své zraněné vojáky v bitvě u vesnice Pastwiska v Polsku. Stalo se to pouhých 15 kilometrů od československých hranic.  V Brně je po něm pojmenována ulice, pamětní desku má také na budově pošty.

Myšlenku pokládání kamenů inicioval německý umělec Gunter Demnig. Kámen vsazený do dlažby připomíná zmizelého, je na něm vyryto jméno a základní životopisné údaje.

Fotogalerie
10 fotografií