Téměř nerozeznatelný model mince od originálu vyražený z ryzího stříbra představila v sobotu večer brněnská mincovna GSP na galavečeru v Boby centru. „Originál bude mít kromě uvedené částky 2 miliony doplněnou i měnu. Zatím nevíme, zda tam dáme Kč, nebo Kčs. V každém případě reálná hodnota bude výrazně vyšší,“ uvedl majitel mincovny Roman Diviš.

Na galavečeru představila mincovna nejen zmíněnou největší minci na světě, ale i tři největší medaile vyrobené z ryzího zlata. „Svatá Anežka Česká váží devět kilo a je na ní osazen diamant, který má více než 150 karátů. To nemá ani anglická koruna. Bohužel ho máme jen zapůjčený. Nahradíme jej proto šestisetkarátovým rubínem,“ vysvětlil Diviš.

Další dvě medaile vážily po 18 kilech a jedna zobrazuje Archu úmluvy, druhou nazvala mincovna Zodiac a jsou na ní znamení zvěrokruhu. Diviš zároveň prozradil, kdo je tajemným návrhářem Derekem van der Hollenem, který ražby provádí. „Jsem to ve skutečnosti já. Funguji tak jako Dr. Jekyll a Mr. Hyde,“ pobavil přítomné majitel mincovny.

Video
Video se připravuje ...

Brněnská mincovna představila v sobotu večer v Boby centru model největší ražené mince na světě. V průměru má 90 centimetrů, je z ryzího stříbra a váží půl tuny. Hynek Zdeněk