Úvodní nesoutěžní prelude jubilejního 20. ročníku festivalu s názvem Nebe v plamenech připravili na noční obloze nad Špilberkem brněnští ohňostrůjci Theatrum Pyroboli. Na různých místech Brna a v blízkém okolí sledovalo ohnivou show podle policie nejméně 90 tisíc diváků.

Video
Video se připravuje ...

Fascinující pohled z letadla na ohňostroj nad Špilberkem Jolana Halalová, David Malík

Najít nejlepší výhled na hrad

Už desítky minut před začátkem si mnozí z nich hledali nejvhodnější pozici, aby právě jejich výhled umocnil očekávanou podívanou. „Zavedl jsem přátele na Polní ulici. Zprvu chtěli jinam, ale pak mi dali za pravdu. Výhled na Špilas i dojem z následné ohnivé petelice byl dokonalý,“ svěřil se Blesku student Petr (21).

Stovky lidí zamířily do Denisových sadů v sousedství jiné brněnské dominanty, katedrály svatého Pavla a Petra. A spousta poměrů znalých Brňanů jen na necelou půlhodinku opustila svou oblíbenou hospůdku, aby úvodní dějství festivalu nepromeškala.

Fascinace ohněm

Brněnští tvůrci na čele se známým designérem těchto akcí Ivanem Martínkem připravili skutečně skvělou podívanou. V prvním obraze s názvem Zkrocený živel podtrhli magický význam ohně v lidském životě. „S úctou a pokorou se lidé dotýkají ohně, který dává teplo a pomáhá při přípravě pokrmů. Je nedílnou součástí života lidské společnosti,“ podtrhli v komentáři k úvodní části.

Druhý obraz nesl název Mezi nebem a zemí, což mělo symbolizovat pozici naší planety a lidstva v nekonečném vesmíru. Závěrečná část ohňostroje nazvaná Nebe v plamenech znovu podtrhla význam ohně pro člověka coby slovy tvůrců show „přítele i šelmy ukazující svou tvář“.

Video
Video se připravuje ...

Fascinující podívaná na ohňostroj nad Špilberkem Jolana Halalová, David Malík

Nezapomenutelný zážitek na rozjasněném nočním nebi nad hradem Špilberkem podtrhl hudební doprovod mj. Zombie fight Iliana Eshkeriho, Star dust Andy Browna či Two steps from hell – Star sky.   

Ještě jeden zážitek: Lety nad ohňostroji! 

A ještě jedna rarita doplní letošní jubilejní 20. ročník STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Jsou jimi lety nad brněnskými ohňostroji díky spolupráci tvůrců festivalu se společností Zabloudil, Xtrem, která se zapojila do projektu „Překonej sám sebe“, který se zaměřuje na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou a autoimunitním onemocněním.

Video
Video se připravuje ...

Díky projektu Překonej sám sebe, který se zaměřuje na pomoc lidem s roztroušenou sklerózou a autoimunitním onemocněním, spatřila ohňostroj z letadla i Barbora Račková z Dětmarovic. Jolana Halalová, David Malík

I proto bude vždy jeden celý odlet vyhrazen jednomu vybranému pacientovi. Do letadla jej doprovodí herec Radim Fiala jako patron projektu „Překonej sám sebe“. Pacienta vybrala porota na základě sepsaných životních příběhů spojených s onemocněním roztroušené sklerózy. V pátek se tak nad Špilberk podívala Barbora Račková (33) z Dětmarovic.       

 

Na co se těšit příště?

 

Po pátečním nesoutěžním prelude Theatrum Pyroboli se mohou nejen Brňané těšit na další ohňostroj a zahájení hlavní soutěže jubilejního festivalu v sobotu 3. června, kdy se představí se od 22:30 hodin na brněnské přehradě soutěžním ohňostrojem „Jack Sparrow“ domácí Česko. Ale už od 15:00 na přehradě „rozjede“ program RegioJet Music Fest, pro všechny diváky s volným vstupem. Před českým soutěžním ohňostrojem vystoupí mimo jiné Anna K., Pavel Callta, We on the Moon, Nebe a Poetika.

Fotogalerie
30 fotografií