Tereza se jako malá zadýchávala, v osmi letech přestávala stíhat ostatní děti, modraly jí rty. Když jí bylo 11, lékaři rodině řekli, že jediným řešením je transplantace srdce. Dívenku úspěšně operoval v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie na Pekařské ulici v Brně profesor Jan Černý.

Malá Terezka se z těžké operace zotavila a dospívala. „Přišla přirozená touha po mateřství. Cítím se totiž jako zdravá a plnohodnotná žena, srdíčko funguje, jak má. A věděla jsem, že chci založit rodinu,“ svěřila se Blesku Tereza.

Vysadila antikoncepci

Mladá Brňanka se zamilovala, vdala se – a tak trochu partyzánsky vysadila antikoncepci. Ošetřující lékaři se totiž na řeči o těhotenství moc netvářili. „Věděla jsem, že se to podaří a že jsem silná duševně i fyzicky,“ namítala Tereza – a prosadila si svou. Otěhotněla.

Okamžitě se jí dostalo obrovské podpory. Jak doma, tak na brněnské klinice. „Těhotenství bylo krásné, žádné nevolnosti, prostě pohoda,“ vzpomíná dnes Tereza. O rizicích věděla a věřila si. „Terezka spolupracovala, její klinický stav byl dobrý,“ řekla ošetřující kardioložka Marie Ošmerová.

Adrianka se pak po normálním a hladkém průběhu těhotenství 1. února 2016 narodila císařským řezem. Zdravá holčička vážila 2,2 kilogramu a měřila 44 centimetrů. Po týdnu si Tereza odvezla vymodlené miminko z porodnice domů.

Sympatická absolventka obchodní akademie si před porodem přivydělávala v cukrárně v Brně. Dnes žije s rodinou v Třeboni. A s manželem uvažují o druhém dítěti!

Naděje pro další

Příběh paní Terezy, spojený s odvahou a mistrovstvím brněnských lékařů, ovšem dává naději i jiným ženám s transplantovaným srdcem. Je totiž možné, že další budou Terezu následovat. „Dospějí totiž dámy, kterým jsme transplantovali srdce dříve,“ řekl Blesku ředitel brněnské kliniky, docent Petr Němec.

A ženám, které jsou po transplantaci a touží po vlastním dítěti, Tereza vzkazuje: „Mějte víru samy v sebe, buďte vnitřně silné. Zatím je nás sice málo, ale věřím, že se to brzy změní!“

 

30 srdcí ročně

30 srdcí ročně transplantují lékaři v Brně na klinice v Pekařské ulici. Převažují starší lidé, mladí podstupují operaci ojediněle. První ženou vůbec, která v Česku porodila dítě po transplantaci srdce, byla v roce 2011 Petra Schánilcová ze Strakonic.

Co musí zázraku nahrát do karet

Úspěšné ukončení těhotenství matky s transplantovaným srdcem je dnes v Česku možné. Rodiče musejí být informováni o rizicích pro matku i plod. Předpokladem je včasné vysazení imunosuprese, nejdříve ovšem rok po transplantaci. Tyto léky zvyšují riziko vrozené vady a mohou zpomalit vývoj plodu nebo ho i zabít. Zásadní jsou výborný klinický stav ženy a dobrá funkce transplantovaného srdce. Nutností je spolupráce lékařů s pacientkou a dobré rodinné zázemí. Kojení není doporučeno, císařský řez jen na doporučení gynekologa.

Fotogalerie
10 fotografií