Během pár minut se zatáhlo a úplně setmělo. Z ničeho nic neviděli lidé na patnáct kroků, všichni se utíkali hned skrýt. Černé mraky začaly vzápětí chrlit souvislé proudy vody, ulice bičovala vichřice. Dílo zkázy korunovalo husté krupobití.

„Až když to ustávalo, daly se otevřít dveře na obedněný balkon. Co nezmrzlo, rozbily kroupy. Boží dopuštění!“ svěřila se Marie Jarošová.

Bouře udeřila ve dvou krocích. Když místní opatrně vyrazili nakouknout na první škody, začalo peklo nanovo. A následky jsou drtivé.

Vichřice vyvrátila i stoleté strážnické stromy. Nádherná lípa, kterou se místní desítky let pyšnili, dopadla necelý metr od restaurační zahrádky v centru města. Orkán lámal větve jako sirky a serval a sroloval střechu jednoho z nejpěknějších historických domů na náměstí. „Rozebrali jsme poškozenou část a zaplachtovali ji tak, aby do domu nezatékalo,“ konstatoval mluvčí hasičů Filip Venclovský s tím, že dům prohlíží dokonce statik.

Stovky rodin mají vyplavené sklepy. Lidé odhazovali zmrzlé závěje krup ze zahrádek a dvorků lopatami.

Ulice se proměnily v rozbahněné řeky, hrnoucí se voda splachovala hlínu z polí od Radějova. Kanálové vpusti tlakem odlétaly jako vinné špunty. Zaparkovaná auta skončila pod vodou až po nápravy. Strážnice místy připomínala Benátky.

„Druhá vlna bouřky nám úplně zaplavila sklep. Budeme teď celé dny jen uklízet, drhnout a zase uklízet. Nu což, aspoň se zbavíme nějakého harampádí,“ pověděla Blesku paní Martina z nejvíce postižené čtvrti pod Radějovem.

Hasiči pracovali ve městě do sobotní půlnoci. Škody radnice začala teprve sčítat. Jisté je, že půjdou do stamilionů.

Spoušť likvidovalo 15 hasičských sborů, radnice zřídila krizový štáb a pro osm desítek záchranářů nechala na náměstí postavit stan. Muži tam pracovali do dvou do rána.

Fotogalerie
53 fotografií