Přírodovědci plánují vysazení vzácných jeseterů jako malou slavnost. Hned tisíc letošních plůdků, které se vylíhly ve speciální kontejnerové líhni na Dunaji ve Vídni, poputuje do Dyje od dřevěného mostu na Pohansku v pátek 16. června ráno. Ve stejný den vysadí Povodí Moravy ještě dalších tisíc ryb na levém břehu řeky Dyje v místě odstaveného ramene a stejný počet poputuje také do řeky Moravy nad Soutokem.

„Jeseter malý se velmi vzácně vyskytuje také v řece Moravě a dolní Dyji. Ročně vysadíme pět tisíc nedospělých jedinců tak, abychom založili novou populaci ryb, která se dokáže sama množit,“ řekl Blesku generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Jeseter by pak měl žít nejen na Moravě ale také na dolním toku Dunaje od Vídně po slovenské Gabčíkovo.

Povodí Moravy do návratu chráněného druhu ryby do moravských řek investuje 18 000 eur (480 tisíc Kč). Jeseter malý je jedna z vývojově nejstarších druhů ryb objevujících se v Česku a je nejmenším ze šesti druhů jesetera v Dunaji. Nachází se na Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody a je chráněný Washingtonskou úmluvou o ochraně druhů.

Fotogalerie
4 fotografie

Video: Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice

Video
Video se připravuje ...

Pálava z výšky: Užijte si famózní pohled na moravské vinice David Malik, Matěj Šrám