„Úroda ovoce může být po dnešní mrazivé noci na jižní Moravě ještě nižší než loni,“ potvrdil předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný. Jde již o druhý mrazivý zásah v citlivém období kvetení a začátku tvorby plodů. Na jižní Moravě trvaly mrazy v noci několik hodin a pohybovaly se od minus jednoho do minus tří stupňů.

Loňské škody činily téměř 400 milionů korun za celou republiku, nejvíce však byla postižená jižní Morava, meruňky se prakticky neurodily. Jejich úroda bude i letos velmi chabá.

První mrazy, které pěstitele ovoce letos poškodily, přišly v noci na 21. dubna. „Po nich to ještě vypadalo lépe než loni. Teď se obávám, že to bude horší, někde se nemusí urodit nic,“ řekl Pokorný. Rozsah škod však zatím nedokáže odhadnout. „Vyzvali jsme naše členy, aby nám do dneška poslali odhad. Po dnešní noci s tím ale ještě počkáme,“ uvedl Pokorný.

I tak bude ale rozsah zřejmý až později. Zatím se nedá odhadnout, jak velký bude propad ovoce, než dozraje. Obvykle dělají ovocnáři odhad úrody k 15. červnu. Mnozí si po loňských zkušenostech zakoupili takzvané zmlžovače, které vyrábějí z vody a glycerinu mlhu. Ta nedovolí klesnout teplotám tolik jako v okolí, kde mlha není.

„Vyjeli jsme o půlnoci, kdy byly ještě dva stupně nad nulou a končili jsme po sedmé,“ řekl Pokorný. Zda nakonec opatření pěstitelům pomůžou, se teprve ukáže. Na cenách ovoce v obchodech se mrazy tolik neprojeví díky dovozům, nicméně pro pěstitele může být druhý rok výrazného výpadku tržeb velmi komplikovaný a slabší firmy může i položit.

Horší je to i na vinicích

Škody sčítají také vinaři a i podle nich byl mráz v noci na středu horší než ten dubnový. „Mrazy na středu na jižní Moravě způsobily ve vinohradech škody ve stovkách milionů korun. Podle prvních odhadů vinařů budou větší než při dubnových mrazech,“ řekl výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Nejvíce poškozené jsou některé oblasti Hodonínska, například v Mutěnicích i v Podluží od Hodonína po Břeclav.

„Réva byla už vyrašená, takže náchylnost na mráz je velmi intenzivní. Obecně se dá říci, že réva v tomto stadiu vydrží teploty do minus jednoho stupně," dodal Půček

VIDEO: Podívejte se, jak pěstitelé na jižní Moravě v půlce března osazovali desítky hektarů novými meruňkami. Ty české totiž z našich pultů už takřka vymizely, a to i kvůli počasí.

Video
Video se připravuje ...

Zemědělci začali vysazovat desítky hektarů meruněk, české plody se totiž ztratily z pultů obchodů. Zdeněk Huták

Fotogalerie
10 fotografií