Limmlová se na sociálních sítích svěřila, že jí vedení školy báseň zakázalo a zlost si vylívá i na její pedagožce, která s ní Bondyho báseň připravovala. „Milá Konzervatoři! Píšu Ti vzkaz číslo 2: Děkuji Ti za to, že si o Egonu Bondym myslíš, že je amorální a že ses tím pádem zřekla toho, abych Tě na Poděbradských dnech poezie reprezentovala, protože díky Tobě mám teď celou tu výhru doma a naší kočce se moc líbí!“ napsal na Facebooku. 

Ředitel školy Pavel Maňásek reakce dívky nechápe, protože jí prý vystoupit s tímto textem nezakázal. Dohoda údajně zněla jinak. „Vystoupila jeden den pod hlavičkou konzervatoře a druhý den s textem pana Bondyho za sebe samu. Ve svém volném čase a mimo půdu školy si může dělat, co chce,“ řekl Blesku ředitel.

Mravnost nade vše!

Bondyho texty dráždí obecně obscénnostmi a vulgaritami. Ředitel konzervatoře se dušuje, že se nechtěl v rámci školy dostat do křížku se zákonem. „Obscénní a příliš vulgární texty však mohou některé rodiče našich žáků pohoršovat, a moje nečinnost by v krajních případech mohla znamenat i konflikt s paragrafem 217  trestního zákona, ohrožování mravní výchovy mládeže,“ řekl Blesku.

Pedagožka, která se na přípravě básně podílela, obdržela vytýkací dopis bez finančního postihu. „Postih byl uložen na základě porušení pracovní kázně,“ sdělil ředitel. Podle Maňáska je třeba rozlišovat mezi prací s profesionálními herci a žáky střední školy.„Naši pedagogové své pracovní texty nepředkládají ke schválení, výběr je zcela na nich samotných. Svoboda uměleckého projevu je na naší škole tedy nedotčena. Na druhou stranu ponesou jako pedagogové plnou odpovědnost za své činy, jako to činím i já,“ tvrdí ředitel Maňásek.

Ve škole je prý cenzura běžná

Vystoupení své spolužačky ostatní studenti oceňují. Divám se na to tak, že musí být hodně statečná,  když to zašlo tak daleko a ona si za tím stojí, může jí to určitě stát i místo ve škole, stejně jako paní profesorku,“ řekla Blesku.cz anonymně jedna ze spolužaček. Podle ní totiž až tak liberální duch na škole nevládne.

Mnozí učitelé souhlasí s tím, že takové vulgarity už nemůžou být na půdě školy vysloveny. Ale to, že pan ředitel říká, že tu není cenzura, tak to pozor! Stačí se podívat na programy absolventských koncertů. Pokud chce někdo něco jen trošku jinak, než je v osnovách, jako například zpívat duet, musí psát žádost o povolení, a pak čeká, zda to vedení povolí a už se mnohokrát se stalo, že nepovolili,“ dodala studentka.

Vystoupení dívky ocenil i Jiří Hromada

Studentce přitom za její počin vysekla řada přátel poklonu, připojil se i předseda Herecké asociace Jiří Hromada. „Diváci naslouchali bez dechu, bez jakýchkoli poznámek i k pro někoho nepřijatelným vulgaritám, které se však vzhledem ke kontextu celé interpretace stávaly i nadále výsostnou poezií,“ poznamenal Hromada k vystoupení dívky v Poděbradech. Potrestání pedagožky zároveň označil za nepochopitelné.

Případu »Bondy« se mezitím dostalo nebývalého ohlasu, například studenti v Ostravě chystají na 9. květen na nádvoří Filozofické fakulty Ostravské univerzity protestní setkání okořeněné četbou »našich oblíbených textů s vulgaritami od klasiků«.

Úryvek z koláže básní E. Bondyho:

Už konečně do prdele

se vším onanismem

samospasitelné omrdávání se

slavného vždyvítězného všepřemáhajícího života

už konečně do prdele

se vším tím hnusným pokryteckým haraburdím

slávy mateřské a lásky dětinné

a krásy a přírody a něhy a citu

a zase jen mrdání a žraní a sraní a spaní

a dření  a vyškrábávání si mozků

abychom si mohli říkat že to všechno nic – my to nevíme

už konečně do prdele

se vším tím zesračkovatělým opiátem

s tím vyblitým žrádlem zdechlé kobyly

která si říká život

a chcípajíc nejvíc kolem sebe kope

radši pojít heroinem

oběsit se uchlastat se

upálit se umrdat se

 

Jiná ženská byla zřejmě ruplá

Jenom mně tiskla a líbala na prsa

Neudělala mi to a odmítla že já jí to udělám

Zabránila mi dokonce abych jí svlíkla kalhotky

Ale tak mi podrápala a pokousala kozy

Že mě pak skutečně musela zalepovat leukoplastí

A já jsem tři dny musela chodit v šatech

Aby si nemysleli co jsem zač

Ale aspoň zrovna pršelo

Chlapci co mně potkali

I ti co mně přeřízli

Budou o tom vypravovat týden v hospodě u piva

Fotogalerie
7 fotografií