Mladík z Brna loni šokoval na sociálních sítích způsobem, jakým se zákeřné nemoci postavil. „Člověk přemítá, co se stalo, co bude. Nechtěl jsem se ale užírat někde v koutě, stěžovat si na osud a poddat se tomu. To by byla cesta do pekel,“ vysvětlil, proč se rozhodl pro otevřenou prezentaci všeho, co v souvislosti s rakovinou prožíval a prožívá.

Petr se na většině fotografií usmívá. I to je jeho způsob, jak se nevzdat.V blogu popsal, co nemoc i léčba udělaly s jeho tělem. Bolest, nechutenství, únava, sexuální život, změny nálad, vztahy během léčby i smíření se s možností, že může přijít nejhorší varianta. „Pochopil jsem jednu z nejdůležitějších otázek, kterou si musí projít každý onkologický pacient – smířit se s vlastní smrtí,“ tvrdí statečný mladík.

Na 1. máje zamířil přes oceán

Už během chemoterapie a následně dlouhé sérii ozařování, kdy nemoc neustoupila, avizoval, že zkusí alternativu. Léčbu u indiánského kmene v severovýchodní části Peru na břehu Amazonky, obklopené deštným pralesem. A v první májový den skutečně zamířil z Amsterdamu přes oceán. V úterý pak poslal přes Facebook fotografii a vzkaz přátelům.

Vzkaz přátelům do Brna

„Zítra přelítám z Limy do Iquitos a pak lodičkou ke kmenu. Je tu neskutečný vlhko a vedro. Tak se mějte v tom mém milovaném Brnečku a nezapomeňte si vzít bundičky, až půjdete ven,“ vzkázal s nadsázkou sobě vlastní přátelům. V Peru hodlá zůstat přibližně tři měsíce.

„Vše, co mě nezabije, mě může posílit. Jestli mám umřít, chci, aby to bylo s pocitem, že jsem zkusil a zvážil všechny možnosti,“ svěřil se před několika týdny Petr Hübel Blesku. S odzbrojující upřímností, díky které mu všichni drží palce, aby zákeřnou nemoc překonal.

Co je Non-Hodgkinův lymfon

Vážné nádorové onemocnění lymfatického systému. Příčina vzniku není jasná. Nemoc postihuje všechny věkové kategorie, muži jsou však postiženi dvakrát více než ženy. Buňky lymfatického systému se nekontrolovaně množí, postižená uzlina nebo skupina uzlin se začnou zvětšovat, přestávají sloužit organizmu jako celku a ztrácejí své původní funkce. Protože je lymfatická tkáň v celém těle, mohou být postiženy i další orgány mimo uzliny – kostní dřeň, játra, plíce, slezina, kosti, zažívací trakt, ale i centrální nervový systém.  

Fotogalerie
12 fotografií