Přibližně 150 nacionalistů se sešlo na náměstí Svobody, kde ale nesměli mít žádné projevy. „Toto nařízení se týká všech politických mítinků,“ vysvětlila mluvčí Brna-střed Denisa Kapitančíková. Od počátku se kolem nich srocoval minimálně stejně početný dav odpůrců, kteří svůj nesouhlas dávali najevo happeningem.



Úderem druhé hodiny odpoledne se shromáždění přesunulo na Moravské náměstí k soše markraběte Jošta. Zde již měli neomarxisté a jejich stoupenci výraznou početní převahu a několikrát se pokusili shromáždění nacionalistů narušit.

První konflikt nastal v okamžiku, kdy chtěl z auta vystoupit předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas (48), kdy vzduchem zasvištěly první pěsti. Napětí se začalo stupňovat a začal hrozit otevřený střet. Tomu ale udělaly okamžitou přítrž kordony policejních těžkooděnců, které neomarxisty z náměstí vytlačily.

Do odchodu z náměstí jsme zadrželi z důvodu protiprávního jednání šest osob,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Štěpánka Komárová. Podle ní se do akce zapojila přibližně stovka policistů pořádkových jednotek, jízdní policie a policejní vrtulník.

Průvod dále postupoval po Rooseveltově ulici na Malinovského náměstí, kde pokračovaly projevy. Během přesunu se k policistům připojily jízdní jednotky. Střety s blokujícími pokračovaly po celou dobu pochodu, zadrženi přitom byli další tři lidé. Projev trval asi 20 minut, poté se nacionalisté vydali dál, směrem k náměstí Svobody přes hlavní nádraží.

Během cesty posledním úsekem byli zadrženi další dva blokující, kteří házeli do davu lahve s pivem. Průvod přešel na hlavní nádraží, přes Masarykovu ulici na náměstí Svobody se již nedostal, shromáždění rozpustila policie. Celkový počet zadržených je podle zdrojů Blesku 11.

Video
Video se připravuje ...

Násilnosti provázely prvomájový mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti v Brně. Opakovaně se ho pokusili narušit neomarxisté. Hynek Zdeněk