Michal Horáček, kandidát na prezidenta, při své návštěvě Brna podpořil akci Centra křesťanské pomoci. Spolu s pracovníky CKP vydával jídlo lidem bez domova. 

Výdej obědů podpořil nejen finančně, ale především se jej aktivně účastnil. Někteří z příchozích netušili, kdo je ten dobře oděný chlapík zač, a neváhali mu sdělit své životní osudy. Horáček se zaujetím poslouchal, později konstatoval, že práce, kterou Centrum odvádí, je potřebná a inspirující. „Životy těch lidí jsou neskutečně pestré, chci s tím něco udělat,“ prohlásil.

Lidé, kteří sem pravidelně přicházejí pro teplý oběd, návštěvu vítali. Podle nich by se měl prezident dívat na všechny stejně. Michalu Horáčkovi připomínali, že si váží toho, když k nim přijede osobně, aby pomohl. Horáček také dnešní oběd sponzoroval. „Nenechám to tak. Až budu zase v Brně, chci se sem přijít podívat a přispět jim na provoz téhle pomoci,“ prohlašuje prezidentský kandidát. Nakonec se Marek Nový, pracovník Centra, spolu s lidmi bez domova pomodlil za Michala Horáčka a úspěch jeho předvolební kampaně.

Jídlo bezdomovcům vaří doma v kuchyni

Centrum křesťanské pomoci Bučovice je dobrovolný spolek. Dvakrát týdně vydávají oběd lidem bez domova. „Toto provádíme od března 2016. Máme od města Brna povolené jen toto venkovní místo, kde můžeme činnost provádět, a to v úterý a v pátek od 13. hodiny,“ říká Marek Nový, organizátor pomoci.

Všechno to začalo v březnu 2016. „Napřed k nám chodilo jen pár lidí, se kterými jsme pracovali, pak se to rozkřiklo. Teď se sejde klidně i 200 lidí,“ vysvětluje Nový. Podpora v podobě teplých obědů zdarma lidem pomáhá. Za rok se obrátilo deset lidí, kteří byli na ulici. Našli si zaměstnání a bydlí v ubytovnách nebo pronajatých bytech, žijí plnohodnotný život. „Bohužel nemáme prostory, kde bychom mohli pomáhat dál, ne všem můžeme pomoci. Potřebujeme zázemí. Teplý oběd je fajn, ale potřebujeme prostory. Jídlo nakopne, ale lidi potřebují víc, být prospěšní sobě i městu,“ doplňuje Marek Nový.

Předseda spolku vaří obědy doma v kuchyni, každý den vymýšlí jiné jídlo. „Jídlo je kvalitní, není ošizené. Sponzora nemáme žádného, my ze spolku to financujeme sami z našich platů. Měsíčně pomoc vychází na dvacet tisíc korun, na podporu se skládá asi pět lidí,“ uzavírá Marek Nový, člen Centra křesťanské pomoci.

 

Fotogalerie
20 fotografií