Martin (39) z Mutěnic na Hodonínsku se potýkal se selháním ledvin. „Pracoval jsem jako řidič kamionu. Neměl jsem vůbec žádné zdravotní problémy, jen jsem býval za volantem více unavený. Řešil jsem děti, stavbu domu, takže jsem si myslel, že jsem jen přetažený a mám moc práce,“ uvedl.

Později však vyhledal praktického lékaře a loni na jaře skončil v hodonínské nemocnici, kde se dozvěděl, že má špatné ledviny. „Myslel jsem si, že vše vyležím a za dva týdny budu v pohodě,“ přiznal Martin. Zdravotní stav se však zhoršoval a za celý rok nenašel vhodného dárce. Ledviny musel přes noc čistit pomocí domácí dialýzy.

Naštěstí tu byla Martinova sestra Monika, která bez váhání nabídla pomoc. „Nevěděla jsem, jestli budu vhodný dárce, protože máme jiného otce. Švagrové jsem řekla, ať mě objedná na testy. Potom nastala situace, jak to bráchovi říct,“ uvedla Monika. Vše se stalo na Martinových narozeninách. „Řekly jsme mu, že máme dárce a že jsem to já. Neměl slov a jen se mě ptal, jestli jsem opravdu rozhodnutá,“ dodala Monika.

Plánovaný lednový termín se musel odložit kvůli Moničině nemoci, ale ten březnový už vyšel. „Dva tři dny po operaci mi nebylo úplně dobře a bolelo to, ale byla jsem ráda, že se ledvina chytla a tělo ji přijalo,“ doplnila žena.

Její krok oceňují lékaři. „Není zase tak časté, aby si sourozenci věnovali ledvinu. Od sestry je to krásný počin. Častěji věnují ledvinu rodiče dětem nebo partner partnerce. Ta rizika jsou dnes už minimální, největší je na straně příjemce, jehož tělo nemusí orgán přijmout. V tomto případě však vše proběhlo bez problémů,“ řekl internista Vladimír Mejzlík. Brněnské centrum už provedlo 1280 transplantací ledvin. Kromě toho provádí i transplantace jater nebo srdce.

VIDEO: Možná ještě méně častější než dárcovství mezi sourozenci je dárcovství mezi kamarády. Podívejte se na video Barbory Smilovské, která je vděčná své kamarádce za nový život.

Video
Video se připravuje ...

Barbora Smilovská je vděčná své kamarádce za nový život. Blesk - Ivana Žáková