Plán státu prezentoval stylově, za deště, na veletrhu v Brně ministr Richard Brabec (ANO). „Státní dotace se týkají všech vlastníků domů v Česku,“ zdůraznil. Není ovšem zatím možné získat státní peníze na chaty a chalupy nebo rekreační domky. I tak má Brabec připraveno na dotaci Dešťovka 100 milionů korun.

Lidé budou moci získat 55 000 až 105 000 korun na zadržení srážkové vody pro zálivku zahrady a na využití odpadní vody pro splachování WC.

Stát chce totiž lidi motivovat také k využívání takzvané šedé vody. Ta dnes vytéká z koupelen a bez využití odtéká do kanálů. „Po jednoduchém přečištění by se mohla užít zpět na splachování,“ dodal Brabec.

Dotace se skládá z fixní a proměnné části. Pokud bude chtít člověk zalívat dešťovkou pouze zahrady, může dostat od ministerstva až 55 000 korun, což je polovina investice do systému. Ten bude obsahovat zpravidla akumulační nádrž, vedení a čerpadlo. Suma 20 000 korun z dotace padne na pořízení a instalaci systému a dalších 3 500 korun je určeno na metr krychlový nádrže. Ty budou muset mít minimálně 2 000 litrů. Návratnost systémů při poloviční spoluúčasti lidí spočítalo ministerstvo na osm let.

Příjem žádostí začne 29. května, již dnes ovšem zahájila provoz dotační kalkulačka, kde si na webu mohou lidé spočítat výši své dotace. Vše o dotaci ZDE

Jen v Praze se ročně na WC prosplachuje 12 miliard litrů pitné vody. To je množství, které by celé Evropě vystačilo na pití na pět dní. Za posledních pět let se na území České republiky vysušilo a meliorovalo 1 000 000 hektarů půdy. Doba vodního blahobytu podle státu skončila, přichází plíživé období sucha.

Jak na dotace?

Varianta 1: Dotace 55 000 korun

Pro lidi, kteří budou zachytávat dešťovku pro zálivku zahrad, pouze v oblastech s akutním nedostatkem vody. Typickým místem mezi stovkami obcí jsou třeba Opočno nebo Český Rudolec.

Varianta 2: Dotace 65 000 korun

Pro lidi, kteří budou zachytávat dešťovku pro splachování WC a zalévání zahrady. Platí pro všechny obce v Česku.

Varianta 3: Dotace 105 000 korun

Pro lidi, kteří se rozhodnou k splachování využít přečištěné odpadní vody s využitím dešťovky. Platí pro všechny obce v Česku.

Fotogalerie
5 fotografií