Eiskon Develop získá výměnou parcely na druhé straně ulice Sportovní. Dohodu ovšem musí schválit zastupitelstvo. Podle všeobecné shody hokejovým triumfem opojených politiků by to měla být formalita.

Podle náměstka primátora Richarda Mrázka současné vedení města splnilo slib, že se s problémy kolem majetkoprávních záležitostí spojených s novou halou jednou provždy vypořádá. Míč, v tomto případě spíše puk, bude po dokončení směny na straně hokejového klubu, s nímž budeme rádi jednat o dalších potřebných krocích, aby mělo město Brno co nejdříve nový hokejový stadion,“ dodal Mrázek.

Pozemky, přesně 1521 metrů čtverečních, které město Brno získá, byly znaleckým posudkem oceněny na 11 milionů korun. Pozemky, které získá firma, jsou oceněné na 65 milionů korun. Společnost Eiskon Develop městu Brnu doplatí 54 milionů korun. Podle vedení města tedy více než úspěšná operace.

Video
Video se připravuje ...

Za Lužánkami, kde slavilo v minulosti hokejové Brno 11 titulů, vyroste nová hokejová hala. Zdeněk Matyáš

Roky tahanic bez výsledku

V předchozích letech se obě strany nedokázaly opakovaně domluvit. Jednalo se o různých variantách směny za jiné nemovitosti ve vlastnictví města, nikdy však nedošlo k dohodě. Společnost totiž odmítala nemovitosti městu Brnu odprodat nebo požadovala cenu ve výši více než dvojnásobné oproti ceně obvyklé.

Opozice, především sociální demokraté, vyčkává. „Na jednání majetkové komise jsem se zatím zdržel hlasování, protože si potřebuji prostudovat znalecké posudky, které byly na komisi jen k nahlédnutí. V klubu o postoji ke směně budeme teprve jednat,“ řekl Blesku šéf brněnské ČSSD Oliver Pospíšil.

Směna výhodná pro obě strany?

Podle Pospíšila firma věděla, proč »tvrdohlavě« odmítala prodej pozemku, který městu pro výstavbu haly chyběl. Byť městu doplatí za parcely na Sportovní 54 milionů, v budoucnu je může významně zhodnotit.„Nesporně to tak je, proto také  firma trvá na směně a nechce přistoupit na standardní výkup svého areálu. Chyba se stala již v dávné minulosti špatnou privatizací areálu ze strany státu, následným odprodejem pozemků pod areálem to stát zpečetil. Brno v tom vždy tahalo za kratší konec provazu,“ dodal Pospíšil.   

Hokejový klub Kometa Group dokončuje studii proveditelnosti nové haly. Nyní budou probíhat jednání o financování projektu. Svou polívčičku si přihřál i ministr financí Andrej Babiš, který konstatoval, že hokejovou halu v Brně podpoří.

Budoucí hokejová hala má nabídnout komfortní zázemí s kapacitou 12 500 míst. Projektoval ji ateliér A Plus, financování by měl na svých bedrech nést hokejový klub společně s investiční skupinou DRFG. Nový hokejový stánek by mohl přivítat první fanoušky Komety na konci desetiletí.

Fotogalerie
13 fotografií