Celkem pět nabídek se sešlo břeclavské radnici, která nyní může pečlivě zkoumat jejich dopad na město a jeho obyvatele. Někteří navrhovatelé přiznávají inspiraci v tuzemsku, jiní až „za velkou louží“.

Žádné konkrétní požadavky jsme zpracovatelům nezadali, měli tak úplně volnou ruku. Jedinou podmínkou bylo, že to musí být v souladu s územním plánem,“ vysvětlil starosta Břeclavi Pavel Dominik (48, Pro Region).

Měli volné ruce

Zpracovatelé tak mohli popustit uzdu své fantazii. „Ve spolupráci s Americkou architekturou chceme vybudovat exkluzivní areál, který bude mít v Jihomoravském kraji stejný význam jako třeba Central Park v USA,“ představila svůj záměr v hodnotě 650 milionů korun jedna z firem.

Původní objekty hal zachováváme z důvodu odkazu architektury a pro zvýšení atraktivnosti území. Inspirací je nám Vaňkovka v Brně,“ říká další ze zpracovatelů, který počítá přibližně s půlmiliardovou investicí.

Jednotlivé návrhy se hodně liší. Zájemci si je mohou prohlédnout na internetových stránkách města. Společné mají jen zřejmě jen to, že všechny počítají s možností výstavby nových bytů.

Byty se budou hodit

„Pokud mám správné informace, tak je v současné době volných bytů v Břeclavi málo. Určitě by se proto hodily,“ doplnil starosta. Podle Dominika je na 3. května připraven workshop jednotlivých zpracovatelů návrhů se zastupiteli. „Následně to probereme na zastupitelstvu. Vítězný návrh chceme ale určitě vybrat už do letních prázdnin,“ dodal starosta Břeclavi.

Cukrovar v Břeclavi byl založen židovskou rodinou Kuffnerů v roce 1862. V roce 1893 ale vyhořel, a byl proto budován znovu. Od roku 1907 vyráběl i kostkový a moučkový cukr. V současné době jsou 3 hektary plochy využívány firmou Racio, zbývajících 5 hektarů chátrá.

VIDEO: Co s brownfieldem (nevyužívané území) v centru města řeší kromě Břeclavi i Brno. Tady se natačely Četnické humoresky.

Video
Video se připravuje ...

Místo, kde dříve cvičili a bydleli vojáci a natáčel se i slavný seriál Četnické humoresky, je dnes je zóna náletových dřevin. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
4 fotografie