Smrt novorozeného chlapečka, nepředstavitelná bolest matky i otce a do toho nesmiřitelný boj Unie porodních asistentek a Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje o to, zda domácí porody jsou bezpečné, či nikoliv. Nyní se do toho vložila ještě Liga lidských práv. Její právnička Zuzana Candigliota nabídla postižené rodině právní pomoc.

Vadí jí zejména způsob komunikace zdravotnických záchranářů, kteří mimo jiné upozornili, že tragický případ by měl být důrazným varováním i pro alternativní matky či rodiny chystající se k domácím porodům. „Záchranka podle všeho porušila pravidla informační zdrženlivosti a rodinu dopředu onálepkovala,“ řekla Blesku Candigliota. Rodina však zatím na nabídku nereagovala, má pochopitelně jiné starosti. Zvažuje ale podat stížnost na policisty. Ti prý zdržovali manžela zbytečně dlouho a on nemohl být v těžké chvíli nablízku manželce.

Spor se vede i o to, kdo vlastně o tragédii informoval média. O tom, že miminko nežije, se totiž matka dozvěděla z internetu.

Jisté je jen jediné. Při samotném porodu na Blanensku byli minulý čtvrtek pouze matka dítěte a její muž. Oni dva jediní na světě vědí, jak se celá situace má a jak se vyvíjela. Vše ostatní musí vyřešit policie. „Neštěstí vyšetřujeme. Sbíráme informace a postupně je vyhodnocujeme. Jakmile budeme mít jasno, výsledek zveřejníme,“ řekl Blesku policista Bohumil Malášek. To může trvat třeba i rok.

Ne překotný, ale domácí

Lékaři tvrdí, že podle dokumentace, výpovědi členů výjezdových skupin, záznamů dispečinku, informací nemocnice ve Vyškově a vzhledem k časovému sledu události vše nasvědčuje tomu, že se nejednalo o překotný, ale plánovaný domácí porod.

„Miminko bylo při příjezdu tří posádek lékařů již porozené, ale v kritickém stavu. Jeho oživování trvalo dvě hodiny. Bohužel se tragédii nepodařilo odvrátit už ani specialistům,“ shrnula pro Blesk mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Podle tvrzení Unie porodních asistentek ovšem maminka své druhé dítěte doma na svět přivést neplánovala. Předem si prý vybrala porodní asistentku, která ji připravovala na porod v nemocnici.

Role »porodní báby« je přitom nejasná, avšak klíčová. Má od policie zakázáno se k případu jakkoliv vyjadřovat. U samotného porodu ovšem podle všeho nebyla, rodičce radila telefonicky. Na místo prý dorazila z Brna dokonce až po lékařských týmech.

Unie porodních asistentek nicméně veřejně zkritizovala postupy zdravotnických záchranářů i policie. Předsedkyně Unie Kateřina Hájková Klíčová obě instituce nepřímo obvinila z »honu na čarodějnice«. „Chování zdravotníků a policistů jen dokresluje atmosféru honu na čarodějnice, která panuje kolem jakéhokoliv porodu, jenž se neodehraje v nemocnici,“ uvedla.

VIDEO: Podívejte se na dojemné video, jak novorozené miminko nechce od své matky.

Video
Video se připravuje ...

Dítě po porodu nechce od své matky. FACEBOOK.COM