Video natočil Tesák, který šel s kamarádem ve večerních hodinách po náměstí Svobody v Brně. „Natočil jsem podezřelou osobu u brněnského orloje, z něhož vzápětí začaly padat skleněné koule,“ tvrdí Tesák.

Zvláštní ale je, že poškození orloje neeviduje policie, strážníci, a dokonce ani brněnská radnice. „Mechanismus orloje nebyl nijak narušen a systém funguje, tudíž video z místa je pouhou fámou,“ uvedla mluvčí Brna-střed Denisa Kapitančíková.

Ve stejném duchu hovoří i mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. „Nechali jsme stav orloje na náměstí Svobody prověřit a žádné poškození neevidujeme,“ řekl Poňuchálek.

Policie ČR, ani městští strážníci se případem aktuálně nezabývají. „Nikdo nám nic nenahlásil,“ vysvětlila mluvčí police Andrea Cejnková. „Ani my v této souvislosti nic neevidujeme,“ dodal mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Brněnský orloj si tak může připsat další záhadu. Známý je především tím, že připomíná projektil či vibrátor. Obyvatelé Brna, ani návštěvníci navíc nedokážou říci, kolik právě ukazuje hodin. Každý den v 11 hodin, což je brněnské poledne, vypouští skleněnou kuličku. Nelze ale předem říci, ze kterého ze čtyř otvorů vypadne. Jeho roční provoz vyjde přibližně na půl milionu korun.

Fotogalerie
7 fotografií