Změnou soudkyně prvního stupně nedošlo k porušení práva stěžovatelů na spravedlivý proces,“ konstatovala soudkyně Kateřina Šimáčková. Stížnost vojenských špionů a premiérovy tehdejší milenky směřovala proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který případ odebral soudkyni Heleně Králové. Právě Králová totiž opakovaně rozhodla o jejich zproštění obžaloby.

Odvolací Městský soud v Praze vytknul soudkyni Obvodního soudu pro Prahu 1 Králové nelogické hodnocení důkazů a zpochybnil její nestrannost.

Někdejší šéfka premiérova kabinetu a jeho pozdější manželka Nečasová nechala podle obžaloby v roce 2012 sledovat z osobních důvodů premiérovu tehdejší ženu Radku. Králová nejprve uložila Nečasové trestním příkazem podmíněný trest.

VIDEO: Takhle soud rozhodl o nevině Nečasové:
Video
Video se připravuje ...

Jana Nečasová je nevinná! V šoku je i její právník! Marcel Mihalik, Lukáš Červený

Po zrušení tohoto rozhodnutí všechny obžalované osvobodila s tím, že se trestný čin nestal. Žalobci se úspěšně odvolali, soudkyně proto rozhodovala znovu a loni v červnu čtveřici opět zprostila viny.

Kauzu, jež v roce 2013 vedla k pádu vlády premiéra Petra Nečase (ODS), převzala podle rozvrhu práce Obvodního soudu pro Prahu 1 soudkyně Pavla Hájková. Podle databáze InfoSoud chce Hájková zahájit nové projednávání celého případu příští týden v pondělí.

Fotogalerie
14 fotografií