„Jsem už starší člověk, auto nemám a jezdím téměř každý den do Hroznové Lhoty na hřbitov. O stávce jsem slyšel v televizi, ale zároveň tam zaznělo, že většina spojů pojede. Jak mám vědět, které to jsou, když internet nemám?“ durdil se Jaroslav (73).

Bezradně krčila rameny i dvojice Bulharek, která chtěla jet z Veselí nad Moravou do sousedního Uherského Ostrohu. Po chvilkovém pohlížení na hodinky nakonec ženy zvolily zavolání taxi.

Cestujícím nevadila ani tak stávka jako taková, ale totální neinformování ze strany dopravních společností, jejichž řidiči se do stávky zapojili. „Co by jim to udělalo, kdyby tady vypsali, které autobusy dnes jedou a které ne? Takto dělají jen z lidí blbce,“ dodal Jaroslav.

Podle veselské radnice se o informace na autobusovém nádraží starají samotní dopravci. „Je to plně v jejich kompetenci," uvedla mluvčí radnice Petra Pavková. Informace o stávce tak měla poskytnout zejména společnost Vydos bus, která zajišťuje ve Veselí nad Moravou většinou autobusových spojů. Její telefonní linka ale ve čtvrtek nefungovala.

V Kyjově byla situace o poznání přehlednější. Na světelné tabuli neustále naskakovaly informace o stávce řidičů. „Máme to štěstí, že do Svatobořic-Mistřína jezdí nejen ČSAD Kyjov, ale i ČSAD Hodonín, který dnes normálně jezdí,“ uvedla dvojice žen.

Zatímco žádný autobus společnosti Vydos Bus jsme nespatřili ve Veselí nad Moravou ani v Kyjově, ČSAD Kyjov, jehož řidiči také stávkovali, některé spoje zajistil. Fungovala tak například linka městské hromadné dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Ve Veselí nad Moravou dnes autobusy téměř nejezdily. Archvivní video. Hynek Zdeněk

Fotogalerie
10 fotografií