Soud trestní stíhání podmíněně zastavil. S městskou částí ženy uzavřely dohodu a škodu vyčíslenou obžalobou uhradily. Podle obžaloby uzavíraly dohody na práci, která byla součástí výkonu jejich funkce. Ženám hrozilo až pět let vězení.

Valentové soud trestní stíhání podmíněně zastavil na zkušební dobu 12 měsíců, Olejníkové na osm měsíců. „Nevěděla jsem, že jsem se dopouštěla trestného činu. Až v průběhu tohoto trestního líčení jsem doznala, že jsem vědět měla. Doznávám se, že jsem se dopustila trestných činů tak, jak jsou uvedeny v obžalobě,“ řekla Valentová u soudu.

Obdobně se u soudu doznala Olejníková. Na podmíněném zastavení trestního stíhání se v závěrečných řečech shodla obhajoba, zmocněnec poškozené městské části i státní zástupkyně. „Není pochyb o vině obžalovaných, škodu ale nad rámec uhradily včetně nákladů řízení. Vážím si přístupu obou obžalovaných a jejich sebereflexe,“ uvedla státní zástupkyně v závěrečné řeči.

Podle obžaloby ženy vystavovaly dohody o provedení práce samy pro sebe v letech 2008 až 2014, šlo například o zpracování materiálů pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu, přípravy žádostí o dotace, ale i přípravy vítání občánků či kulturních akcí. Dohody byly většinou do 10 000 korun, nejvyšší asi za 30 000 korun.

U bývalé starostky šlo o 17 dohod asi za 187 000 korun, výši škody obžaloba vyčíslila zhruba na 207 000 korun. U bývalé tajemnice šlo o tři dohody asi za 20 000 korun, výše škody je u ní 195 000 korun.

Valentová už dříve u soudu uznala, že dvě dohody, které se týkaly vítání občánků, uzavřela neoprávněně. U ostatních ale vinu popřela. „U zbylých dohod jsem přesvědčena, že v rozsahu, v jakém ty práce byly provedeny, nešlo o běžný výkon činnosti starosty. Byly bohatě nad rámec zastupování obce navenek,“ řekla.

Poukázala na to, že tehdy měl úřad málo zaměstnanců a jejich práci musel dělat někdo jiný. Řekla, že městský úřad procházel pravidelnými kontrolami města, které žádné nesrovnalosti neodhalily. Vinu v polovině února popřela i Olejníková. „Nejsem si vědoma, v čem jsem pochybila. Dělala jsem to ve volném čase, nebyl na to žádný jiný zaměstnanec,“ uvedla tehdy. Valentová vedla Medlánky dvě funkční období od roku 2006. Olejníková jako tajemnice nastoupila v první polovině roku 2010.